Otvor sezone na reci Dragovištici i jezeru Lisina

Otvor sezone na reci Dragovištici i jezeru Lisina

Otvor sezone 2021. na Makedonsku pastrmku endemita u lokalnim krajevima na revirima reke Dragovištice* i veštačkog jezera Lisina otvoren je danas od strane novootvorenog udruženja Potočna pastrmka Bosilegrad. Ono je oformljeno u cilju očuvanja endemitne vrste pastrmke. Od ove sezone u svom regionu ćemo napraviti FF revir na delu reke Dragovištice, a ostali deo će biti u sistemu C&R. Zbog velikog izlovljavanja potočne pastrmke, a u cilju očuvanja biodiverziteta reke ovo udruženje će se baviti zaštitom endemitne vrste.

Reka Dragovištica Bosilegrad sa njenim pritokama je uništavana dugi niz godina unazad. Ribolovačko udruženje nije postojalo unazad 12 godina, a sad smo oformili udruženje “Potočna pastrmka” pa ćemo se boriti da zaštitimo to što je ostalo i da još unapredimo.
Pisao sam vam pre neku godinu o uništavanju iste pa ste objavili tu priču.
Inače većina nas je mušičarski nastrojeno ili Flyfishing ili vaser kugla zato sam i pisao vama, jer pravljenjem f.f. staze imamo neke šanse da zaštitimo delove reke. Ribočuvari Veternica Leskovac koji gazduju vodom dođu jednom godišnje i to je sve.
Struja, mreže i ostala sredstva krivolova su sve prisutnija.

Bio bih zahvalan da ovo objavite na Portalu Mušičar. To bi nam mnogo pomoglo u našoj borbi za očuvanje ove vrste u prilogu slike sa otvaranja sezone.

Dragovištica je reka koja protiče kroz Srbiju i Bugarsku. Duga je 115km. Nastaje od Božičke i Ljubatske reke. Posle 52km toka napušta Srbiju i teče 63km kroz Bugarsku do ušća u Strumu. Dragovištica pripada egejskom slivu i nije plovna. (Wikipedija)

Pozdrav

Dalibor Petrov, predsednik udruženja „Potočna pastrmka“ Bosilegrad

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*