Otvor na rijeci Doljanci

Otvor na rijeci Doljanci

Samir potocara web1

Otvor na rijeci Doljanci

Za početak, uz srdačnu dobrodošlicu, da iznesemo neke crtice o rijeci Doljanci …

Doljanka je rijeka u sjevernoj Hercegovini, desna pritoka Neretve. Dužina joj je 18km. Nastaje od izvora razbijenog tipa ispod krajnjih sjeveroistočnih padina Vran -planine na nadmorskoj visini od 1.324m.

Ulijeva se u Neretvu, u Jablanici, na nadmorskoj visini od 300m.

Površina sliva Doljanke obuhvata područje između planine Bačine na sjeveru i Čvrsnice na jugu i iznosi 69km2. Prima mali broj pritoka (Bijeli potok, Trn, Loznik i Cvitan), tako da vodu uglavnom dobija od podzemnih kraških voda tzv. šednjacima, međutim skoro cijelim svojim tokom protiče dolomitnom podlogom, što je razlikuje od većine pritoka Neretve. Što se tiče vodenih insekata, Doljanka je bogata gamarusom, jednodnevkama, kamenjarkama, tularima i komarcima. Česta pojava je prisustvo kopnenih insekata zbog terena kojima protiče sama rijeka. Bogata je potočnom pastrmkom, a za ljetnih mjeseci i klijenom. Nakon izgradnje hidro brana narušeno je hiljadugodišnje migriranje ribe u svrhu mrijesta, tako da Doljanka postaje jedina pritoka Neretve gdje pastrmka nesmetano obavlja proces reprodukcije.

pecanje web3
Prema tome u bivšem sistemu ona je proglašena prirodnim mrijestilištem. Nakon posljednjeg rata riblji fond je znatno narušen, što je prijetilo totalnim istrebljenjem autohtonih ribljih vrsta. Slijedom toga, godine 2008., grupa ribara, entuzijasta i ljubitelja prirode zajedničkim snagama usmjerenim ka zaštiti rijeke i života u njoj, osnivaju sekciju i proglašavaju dio njenog toka posebnim mušičarskim revirom.

pecanje web1 pecanje web2

Revir na Doljanci se proteže u dužini od 1800m od Zlaćanskog mosta do ušća u Neretvu do koga se dolazi uređenom ribarskom stazom. Takođe smo izgradili i dva šadrvana.
U reviru važe stroga pravila lova klasičnim mušičarenjem i obaveznim puštanjem ulova. Uprkos mnogim poteškoćama u periodu od nastanka, lošoj finansijskoj situaciji, krivolovu, nedozvoljenom odlaganju otpada, … mi smo izborivši se umnogome sa tim problemima, nastavili sa radom, jer crpimo snagu iz sljedećih podataka:

– vidno povećanje ribljeg fonda
– čistoća rijeke i obala
– posjete i druženja sa drugim sportskim ribolovcima
– promocija mušičarenja kao najhumanijeg ribolova
Nadamo se da smo Vam ukratko predstavili rijeku Doljanku i FF sekciju “Doljanka” našeg USR “Glavatica”, Jablanica.
BISTRO!

sadrvan web

Na otvaranju sezone ribolova na rijeci Doljanci u fly-fishing reviru prisustovalo je oko dvadesetak članova sekcije fly-fishinga. Voda je bila sniježna i velika, ali ipak je svaki od članova sekcije ulovio po par potočnih pastrmki. Sve su vraćene.
Lijepim druženjem uz roštilj i pjesmu proslavili smo otvaranje sezone na pastrmku.

Samirov ulov lijepe potočare (Video na fb profilu):

Samir potocara web0 Samir potocara web Samir potocara web3

Samir Bilanović

Loading

1 Comment on “Otvor na rijeci Doljanci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*