Otvor na Grzi 01.03.2020.

Otvor na Grzi 01.03.2020.

Grza 1. mart – otvor

Kao i svake godine ponesen iskustvom koje nosim, krenuo sam da otvorim sezonu 2020. na reku Grzu koja mi je tu blizu mesta u kom živim. Nekada može da bude sjajno za otvor, a nekad kao u bunar da zabacujem, neće pa neće.
Željno iščekujući taj dan uzeo sam dozvolu, spakovao stvari i naravno mušice koje sam pravio pred sezonu. Zečije uvo nimfa se pokazala ubedljivo kao najbolja na ovoj reci.

Grza je salmonidna reka koja obiluje pastrmkom koja je autohtona na ovoj reci – dakle ne poribljava se. Veličina pastrmki je maksimalna 30-ak cm i to retko. Razlog je u tome jer reka leti baš osetno spadne, tj vodostaj bude baš mali, pa joj ambijent neda da poraste veća.

Od izvora reke niz tok imamo dva jezera. U donjem je ubačen nekako klen koji se ovih godina baš raširio, pa i narastao do oko 2kg i više. Jednog sam uhvatio prošle godine krijući se iza žbuna. Što se tiče mana na reci Grzi, ima ih. Dosta je kuća sazidano baš do same reke, pa smeta leti, jer riba nema gde da se skloni od ljudi. Zna da bude jako mala ako se više ljudi nađe na vodi.

Sve u svemu svakog prvog marta eto me na Grzi, a ponekad i kasnije dođem. I ove godine se ulovila po koja potočara.

Potočna pastrmka iz Grze

Na reci Grzi važi republička dozvola za Srbiju ili se plaća dnevna dozvola koja iznosi 1.000 dinara.

Bistro!

Veljko Stojanović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*