Otvaranje mušičarskog C&R revira „Toponička reka“ i „Dan pastrmke 2018.“

Otvaranje mušičarskog C&R revira „Toponička reka“ i „Dan pastrmke 2018.“

Otvaranje mušičarskog C&R revira „Toponička reka“ i „Dan pastrmke 2018.“
u organizaciji Mušičarske sekcije Niša

Mušičari južne Srbije okupili su se 11. marta 2018. godine na Toponičkoj reci kod Niša, na samo 20 kilometara od centra grada, kako bi proslavili početak sezone, tradicionalno obeležili „Dan pastrmke“ i otvorili novi mušičarski C&R revir „Toponička reka“.

Veliku podršku u ovom projektu ribolovci mušičari dobili su od DOO „Južne Morave 2“, korisnika ribolovnih voda u niškom regionu koja je kao i svake godine do sada sponzorisala okupljanje. Skupu je prisustvovalo četrdesetak ribolovaca mušičara, kako iz Niša, tako i iz ostalih gradova Srbije. Vreme je bilo idealno, jedan od najtoplijih dana u godini, iako je voda bila velika i mutna i ne baš dobra za pecanje. No to, kako će se videti iz priloženog, nikome nije posebno zasmetalo. Tog dana na Toponičkoj reci dešavale su se mnogo veće i bitnije stvari.

Na samom početku okupljenima je dobrodošlicu poželeo Ivan Ranđelović organizator ovog okupljanja, predsednik i osnivač „Mušičarske sekcije Niš“. Ivan je pohvalio dosadašnju dugogodišnju saradnju „Mušičarske sekcije“ i „Južne Morave 2“, niških mušičara i ribočuvara, prisećajući se osnivanja čuvenog revira na Moravici. Predstavnik korisnika voda govorio je o daljim zajedničkim planovima ove dve organizacije, najavio poribljavanje i dobro čuvanje revira. Nakon toga je Ranđelović proglasio revir otvorenim, što su prisutni ribolovci prihvatili sa oduševljenjem i pozdravili aplauzom.

Usledilo je druženje za pamćenje, što je neizbežno kada se dobri mušičari okupe na ovakvom mestu. U reci se hladilo piće, koje je dobro išlo uz roštilj, koji je za veselo društvo pripremio Žakula Mladen. Kao što je besprekoran u vezivanju muva, tako je prihvatio i ovaj zadatak i pripremio neverovatne pljeskavice po svom receptu.

I pored obojene vode, neki su se odvažili i da zabace. Bilo je manjih ulova, ali ulov koji je privukao najviše pažnje i oduševljenje prisutnih ostvario je petogodišnji P.C., najmlađi i najslađi učesnik ovogodišnjeg skupa. Većina je ipak odlučila da ribolov odloži za neki drugi dan, a da „Dan pastrmke“ iskoristi za druženje i ribarske priče o mušičarenju i muvama.

Zabacivanje na livadi, merkanje i proučavanje insekata, šale jedan na račun drugog, pričanje i veličanje svojih ulova, sve to je doprinelo podizanju već uzavrele ribarske atmosfere. Stega je prepuštena Nenadu, koji je sa velikim entuzijazmom koristio lepotu novog revira, krševite klisure i svetlost najlepšeg dana u 2018., za svoj omiljeni fly tying.

Nenad Živković
Nenadove kreacije i imitacije plene

Ostali su se zadovoljili pokazivanjem svojih ranije napravljenih kreacija, deljenjem iskustava i polemisanjem o tome koja se muva najbolje pokazala. Okom svoje kamere ovaj skup je zabeležio sam organizator Ivan Ranđelović. Zabavljao se slikajući i pokušavajući da ovekoveči i prenese bar delić atmosfere.

Dozvola se ne doplaćuje posebna – dovoljna je klasična godišnja dozvola za sportski rekreativni ribolov (6.000 dinara).
Do FF revira dolazi se lako. Dođete do sela Miljkovac, Kravlje ili Banje Topilo (pogledati Google Maps) na dvadesetak km severno od Niša. Dužina revira je oko 8km

Evo i nekoliko mojih ulova i slika iz prošle sezone:

Sve ostale fotografije sa otvora i susreta mušičara u galeriji!

Za „Mušičar“ Ivana Ranđelović
Fotografije: Ivan Ranđelović Mix

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*