Otvaranje mrijestilišta

Otvaranje mrijestilišta

Otvaranje_mrijestilista_Eko_riba_Krusnica_6Otvaranje mrijestilišta „Eko riba Krušnica“
u Bosanskoj Krupi, BiH

Projekat izgradnje mrijestilišta “Eko riba Krušnica” u BiH “(GCP/BIH/003/NOR)” je počeo u decembru 2003. Godine. Projekat je finansiran uz velikodušnu podršku Vlade Norveške, a implementiran od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO),

a sa lokalnim dioničarima kroz kompaniju “Eko riba Krušnica” i Udruženja sportskih ribolovaca “Krušnica”, Bosanska Krupa.

Projekat je urađen tako da obezbijedi radna mjesta za ratne vojne invalide općine Bosanska Krupa, a sa izgradnjom mrijestilišta za uzgoj lokalnih genoma potočne pastrmke, lipljena i mladice, koji su namjenjeni prodaji u svrhu poribljavanja voda.

Otvaranje_mrijestilista_Eko_riba_Krusnica_3

Dodatna finansijska dobit za region je kroz dolazak sportskih ribolovaca u ovo područje. Dobit za prirodni okoliš će se manifestovati u tome što će se održavati biodiverzitet poribljavanjem lokalnim – autohtonim vrstama ribe, buđenjem svijesti javnosti o ekološkim vrjednostima ribljeg fonda i mrijestilištima.

Koncept za pokretanje mrijestilišta u Bosanskoj Krupi je promijenjen od startnog, s tim da je od protočnog sistema (ulaz i izlaz vode od 500 l/sec.) promijenjeno u sistem sa tri posebna recirkulaciona sistema. Ovo će omogućiti skoro potpuno uklanjanje otpada i razgradnju organskih materija u bio i mehaničkim filterima sa protokom vode količine 2 l/sec. Sistem je baziran na upumpavanju vode u mrijestilište i mnogo je ekološki prilagodjeniji od prethodno planiranog. Dodatna UV sterilizacija vode u sistemu je urađena da minimizira opasnost od izbijanja oboljenja.

Otvaranje_mrijestilista_Eko_riba_Krusnica_9

Ključne osobe na projektu su:

Hikmet Harbaš, Director, Eko Riba Krušnica
Adem Hamzić profesor na PMF-u
Nijaz Tatarević, President of Sport Fishermen’s Association Krušnica, Bosanska Krupa
Andras Peteri, FAO Chief Technical Advisor
Thomas Moth-Poulsen, FAO Fisheries Officer
Nedžad Ajanović, FAO Field Programme Officer

Pored ostalih visokih zvanica otvorenju su prisustvovali:

Sven Alkalaj, Ministar Vanjskih Poslova Bosne i Hercegovine
Jan Braathu, Ambassador of Norway u Bosni i Hercegovini
Armin Halitović, Načelnik Općine Bosanska Krupa

Izvor: www.bistrobih.ba

 

1 Comment on “Otvaranje mrijestilišta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*