Otkrivene sve vrste rajskih ptica

Otkrivene sve vrste rajskih ptica

Otkrivene sve vrste rajskih ptica

Prije jedanaest godina (2003.) dvojica ljudi započela su neobičnu misiju – da budu prvi koji će pronaći i dokumentovati svih 39 vrsta legendarnih rajskih ptica. Poslije 18 ekspedicija i preko 39.000 fotografija njihova misija je konačno ispunjena.


Na Novoj Gvineji kenguri se penju na drveće, a leptiri veličine frizbija lepršaju kroz prašumu po čijem tlu bauljaju sisari koji legu jaja. Žabe imaju noseve kao Sirano, a reke su pune živopisnih riba duginih boja.

Pa ipak, nijedno od ovih čuda prirode sa Nove Gvineje ne očarava naučnike u toj mjeri kao stvorenja koja je Alfred Russel Wallace, prirodnjak iz XIX vijeka, nazvao “najčudesnijim i najljepšim pernatim stanovnicima Zemlje” – rajske ptice.

Trideset devet vrsta živi samo na Novoj Gvineji i nekoliko okolnih područja, no i pored višedecenijskih istraživanja još niko nije uspio da ih vidi sve. Do sada.

Poseban okvir

Sve je počelo 2003. godine kada su Edwin Scholes, ornitolog sa Univerziteta Cornell, i Tim Laman, biolog i fotograf, postavili sebi za cilj da dokumentuju sve postojeće vrste rajskih ptica. Za to im je bilo potrebno osam godina i 18 ekspedicija po nekim od najegzotičnijih predijela naše planete. Pomoću fotografija, video-snimaka i zvučnih zapisa (da i ne pominjemo staromodne sveske i olovke), Scholes i Laman uspjeli su da zabilježe načine udvaranja i druge oblike ponašanja koji su do sada bili nepoznati nauci. Prizor blistave plavo-crne jobijske manukodije u junu 2011. godine označio je kraj misije.

Scholes i Laman se nadaju da će njihov rad doprinijeti očuvanju prirode na Novoj Gvineji, gdje su ptičija staništa do sada bila zaštićena samo zahvaljujući tome što su nepristupačna i daleka. Kao što je svojevremeno zapisao Wallace: “Čini se kao da je priroda preduzela sve mjere predostrožnosti da ova stvorenja, njeni najljepši dragulji, ne izgube vrijednost time što će biti lako dostupni.”

Sa: http://www.ptice.info/teme/186/ priredio Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*