Otkrivena nova vrsta hobotnice

Otkrivena nova vrsta hobotnice

hobotnica-nova-vrsta-morski-svet-dobri-duh-kasper-foto-yt-1457628911-861151

Otkrivena nova vrsta hobotnice
Dobri duh Kasper

Hobotnica (oktopod) koja je otkrivena na dubini okeana od 2.5 milje ima slabu muskulaturu i nedostaju joj pigmentne ćelije. Možda se radi o potpuno nepoznatoj vrsti hobotnica, piše National Geographic Srbija.
Na dubini od 4290m, prvo operacionalno zaranjanje Okeanos Explorer ROV otkrilo je ovo stvorenje slabe muskulature nalik hobotnici, kome nedostaju uobičajene pigmentne ćelije. Zasigurno se radi o predstavniku potpuno nove vrste, objavio je Live Science.

Naučnici su uzbuđeni zbog mogućnosti da su otkrili potencijalno novu vrstu hobotnice dok su merili dubinu Pacifika u blizini Havaja, piše Slatest.

Hobotnicu su ubrzo nazvali Kasper, po dobrom duhu iz crtanih filmova. Kasper je zakržljala hobotnica kojoj fale pipci i ovo je prvi slučaj da je zakržljalo biće viđeno na tako velikoj dubini okeana. Ova hobotnica je prilično želatinasta i izgleda da nema mnogo mišića, što i ima smisla ukoliko se uzme u obzir da ima jako malo hrane na dnu okeana, pa samim tim izgradnja mišića zahteva veliki napor i energiju.

Ipak, čini se da njegove sićušne oči imaju funkciju s obzirom da je pobegao kada se podmornica suviše približila.

Mogu proći godine pre nego što nova vrsta dobije odgovarajuće ime. Za sada ga naučnici u šali zovu Kasper.

Video materijal:

Kurir

 

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*