Oštrenje udica

Oštrenje udica
Da bi udica sigurno “probila” čeljust ribe prilikom davanja kontre kod uzimanja naše imitacije od strane ribe, udica na kojoj je izrađena imitacija mora biti oštra!
Oštrina udice se proverava noktom ili na koži! Udica mora fino da ubada. Novije vrste udica se oštre već u fabrici prilikom izrade, ali ako niste zadovoljni kako udica ubada naoštrite je. U slučaju da udica ima vrh koji je tup naoštrite je, a za to koristite razne vrste bruseva, različite granulacije. Pre vezivanja imitacije na podvez proverite oštrinu udice. Posebno znaju biti tupe udice na imitacijama koje nisu pravilno osušene, nego su mokre vraćene u kutiju(e). Veoma je bitno pravilno osušiti imitaciju pre vraćanja u kutiju.
Brus za udice
Brus mora biti fine granulacije i pogodnog oblika. Vrh udice treba redovno proveravati. Koristite udice bez kontrakuke ili kontrakuku stisnite peanom ili klještima, ako mislite ulov koji lovite da vratite.
Negde je to obaveza, posebno u revirima gde je režim C&R (uhvati i pusti).
Ima raznih vrsta bruseva ravni, ravni s kanalima za jednu ili dve veličine udica, ogrugli, konični, konični s procepom, mehanički i električni (na baterije), manji-veći, s drškom ili bez drške, u obliku priveska, …
Kada je u pitanju vrsta brusa postoje kameni, metalni, sa šmirgl papirom, dijamantski, od korunda, keramički, …
Nađite sebi model koji vam najviše odgovara.
Ako nemate brus adekvatan može poslužiti druga strana keramičke pločice (komadić koji držite u džepu prsluka), oblutak iz reke, kamen, ili čak nož, turpijica na grickalici, …
Snađite se da zbog nemara ne izgubite ribu!
Nekoliko modela bruseva:
Priredio IK/OnlineMušičar
Komentariši