Osnovno za mušičare početnike

Osnovno za mušičare početnike

FD-fishing1Pribor i oprema za mušičarenje

Da bi postali ribolovac mušičar, pored dobre volje treba da imate osnovni pribor i opremu koja će vam olakšati ribolov. Za mušičarenje vam treba mušičarski štap, čekrk i mušičarska struna. Predvez i malo najlona za podvez, te nekoliko muha, nimfi i strimera će biti dosta za početak.

Preporuka za opremu je da to bude štap Aftma 5, dužine 9’, čekrk 5/6 sa 50m bekinga i struna WF5F. Na strunu se preko konektora vezuje konusni predvez (leader), na koji se dodaje podvez ili tippet. Na podvez vezujete mušicu ili strimer koji ste odabrali. To je sve od neophodnijih stvari potrebnih za prvi ribolov mušičarenjem.

Pošto se obično mušičari iz vode, koje su po pravilu veoma hladne, treba vam zaštitna odeća i obuća. Ja koristim dišući kombinezon (breathable) i cipele – cokule (wading shoes). Ako nećete koristiti njih možete koristiti nešto drugo, plitke čizme, čizme do kolena ili čizme do kukova. Najbolji je kombinezon do grudi. Materijali su guma, plastika, neopren i gorotex. Kombinezoni se završavaju neoprenskim čarapama ili čizmama. Ako imate kombinezon sa čarapama trebaju vam cipele (cokule).

Zavisi od afiniteta ribolovca, kupovne moći i reke u kojoj lovite šta ćete odabrati. Bitno je da se osećate sigurno i komotno.

deca musicari

Kada ste se opremili kombinezonom (waders) treba vam prsluk za sitnice, jakna i pokrivalo za glavu (kapa, kačket ili šešir). Nekoliko mojih prijatelja ne koristi prsluk za smeštaj sitnica i kutija s mušicama. Oni koriste torbicu (midge pack), torbicu oko pojasa (love handles) ili rančić (chest west – mycket bra). Par njih ima ogrlicu na koju postavi samo osnovni alat i jednu kutijicu s mušicam (letnja varijanta). Šta god koristili u ribolovu treba da uživate. Ako ste u ribolovu na velikim rekama koristite pojas za kombinezon koji dobro stegnite i štap za ispitivanje terena. Na revirima je obavezan meredov.

Idite na vodu! Smatra se da znate osnovni zabačaj. Uzmite dozvolu i uživajte. Ako ste uspeli da uhvatite ribu nekom od tehnika mušičarenja ulov slikajte i vratite. Veliko je zadovoljstvo vratiti ribu!

Poštujte pravila i propise, pa će vam ribolov na veštačku muhu pričiniti puno zadovoljstava. Bistro!

Ivan Korhner

 

Loading

3 Comments on “Osnovno za mušičare početnike

  1. Okay za pocetnika …, ali ja sam dobio stari Stan Fiwa 7ft 4in i Shakespeare reel #7/8e sad mi treba fly line za ribolov smudja. Koji mi preporucujete?? Elem probao bih u sumrak i svanuce po plicem delu vode … Hvala …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*