Osmozna elektrana u Norveškoj

Osmozna elektrana u Norveškoj

mete-marit

Osmozna elektrana u Norveškoj
PREMIJERA OSMOZNE ENERGIJE U NORVEŠKOJ

Prva osmozna elektrana u svetu počela je sa radom u blizini Osla, glavnog grada Norveške a ceremoniji puštanja u pogon prisustvovala je Norveška Krunska Princeza Mete-Marit.

Ovo neobično postrojenje, 10 godina razvijano od strane državne energetske kompanije Statkraft, proizvodiće električnu energiju konverzijom energije dobijene razlikom koncentracije soli u rečnoj i morskoj vodi.

Primenom revolucionarne tehnologije, slana i rečna voda će se cevima sprovoditi u odvojene komore, fizički razdvojene veštačkom polupropustljivom membranom. Molekuli soli u morskoj vodi potiskuju rečnu vodu kroz membranu, uvećavajući pritisak na strani gde je morska voda što ima za rezultat 120 metara visok vodopad koji može da pokreće turbine.

Teoretski, elektrane bazirane na osmozi mogu biti podignute gde god se susreću morska i rečna voda. Ovakva postrojenja ne proizvode buku i mogu biti integrisana u već postojeće industrijske zone, a izgledi su da će se ozbiljno raditi na sve većoj primeni ovog energetskog resursa. Procene govore da je globalni potencijal energije osmoze 1600 -1700 teravata godišnje, ili polovina ukupne proizvodnje struje u EU!

Preuzeto: Ekospark.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*