Osam mladica u jednom danu

Osam mladica u jednom danu

Sve mladice ulovljenje na Limu tehnikom mušičarenja

Osma i najveća

Osam mladica na Limu u jednom danu tog 20. Novembar 2020. koji je bio rezervisan za mušičarenje na Limu u Beranama, Crna Gora. Ovoga puta, Vlatko i ja, smo odlučili da prvo pecamo u slobodnim vodama, a da drugi dio dana provedemo u mušičarskom reviru.
Tifranska klisura odavno važi za možda najbolje mjesto u Crnoj Gori za lov mladice. Teško pristupačna klisura sa ogromnim virovima i brzacima i danas krije najveće trofeje mladice. Naš izbor je bio sami izlaz iz Tifrana i jedan malo pristupačniji teren. Već od ranije znamo da na tom terenu ima dosta mladica, jer smo ih gledali, a neke od njih i imali na štapu.
Dan hladan i maglovit obećavao je akciju. Jedva sam čekao da zabacim strimera. Tek da je prošlo 5 min i imam prvu mladicu na štapu. Čim sam je vratio u vodu dolazi i druga, malo manja mladica. To je bio znak da smo pogodili mjesto i vrijeme. Mladice su bile u lovu.

Prva
Druga

Sledeću lijepu mladicu kači Vlatko poslije 10 minuta, i dok traje borba zakačenu ribu stalno prati druga mladica skoro do same obale. To je bila njena parnjača sa kojom zajedno živi i lovi. Kako sam vidio gdje se vratila bacio sam svoj strimer i odmah sam je zakačio. Poslije kraće borbe vraćamo i četvrtu mladicu.

Treća
Četvrta

Tada sam iskreno pomislio kako je samo ružno uzeti život ovakvim ribama. Tek tada sam vidio koliko su privržene jedna drugoj, kako zajedno love i kako komuniciraju. Pravi predatori u lovu, ali siguran sam, i emotivna bića. Našu priču nastavljamo na istom mjestu i ubrzo dobijamo još dvije lijepe mladice koje, naravno, vraćamo u vodu. To je bio skor od šest uhvaćenih mladica u slobodnim vodama, šta dovoljno govori o bogatstvu rijeke Lim u okolini Berana.

Peta
Šesta

Poslije toga odlazimo u mušičarski revir. Pecamo na, takođe, poznatoj lokaciji “Ploče” u centralnom dijelu revira. Par zabačaja i sedma mladica je na štapu. Poslije nekoliko fotografija i nju vraćamo u vodu, a zatim kačim, na istom mjestu, drugu parnjaču, moju poslednju, ali i najveću mladicu tog dana. Kontrirao sam veoma energično, ali riba je samo ostala u mjestu i shvatio sam da je riječ o većoj mladici. Moj štap klase 8 nije baš namijenjen za lov većih predatora i odmah sam se našao u problemu. Natezao sam štap, ali mladica je stajala u mjestu. Znao sam da treba da je pokrenem, ali to mi je teško polazilo za rukom. Drugom rukom sam povlačio blank štapa i jedva sam uspio da ribu prevučem preko nekoliko oštrih stijena koje su bile opasnost za moj najlon. Vlatko je došao da mi pomogne i da ribi blokira povratak u opasnu zonu. Sve je bilo lakše. Poslije malo dugotrajnijeg zamaranja Vlatko je uhvatio ribu u plitkoj vodi i tu je borba bila završena. Našoj sreći nije bilo kraja. Malo fotografisanja i osma mladica sigurno pliva nazad.

Sedma
Osma

Tu se naša priča i završava, sa osam upisanih mladica u jednom danu. Beranske vode su ponovo ispunile naša očekivanja.

Kolaž fotografija svih osam mladica ulovljenih taj dan na Limu


PRIBOR: ŠTAP: GREYS KLASA 8 10 FITA; ČEKRK: AIRFLO 7/8; TIPET: 0.35mm; Mamac: bijeli strimer 18cm udica 6/0

Video slikanja i vraćanja poslednje osme mladice nazad u rijeku Lim

Nismo nijednu mladicu mjerili i sve su nepovređene vraćene u vodu. C&R!
Do neke nove priče BISTRO!!!

Ivica Rajković, SRD Kolašin, CG

Loading

1 Comment on “Osam mladica u jednom danu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*