Orvis Cup – Vltava, Prag

Orvis Cup – Vltava, Prag

bg-header web

Takmičenja: Orvis Cup – Vltava, Prag, Češka

Od 02-04.10.2009. u Češkoj u Pragu na rijeci Vltavi u samom centru grada već četvrtu godinu se održava Orvis Cup (takmičenje u flyfishingu – lovu pastrve muhom iz čamaca)

Svake godine imaju limit od 120 takmičara i mora se rezervirati mjesto unaprijed možda i mjesec dana pre. Pokrovitelj ovog takmičenja je gradonačelnik Praga koji je i uručio nagrade. Nagrade se dijele za prvih 10 plasiranih, prva nagrada je preko 1.500 eura, druga je oko 1.000 eura (nagrade je osigurala firma Orvis), a 10-to plasirani je dobio štap u vrijednosti 200 eura. Ove godine sam imao i sam čast učestovati na tako jednom takmičenju na kojem je bilo 118 takmičara (iz 8 država) koje je u rangu, ako ne Svjetskog, onda sigurno Evropskog prvenstva u mušičarenju.

010 web

Na ovom takmičenju bilo je više Svjetskih i evropskih prvaka nego na Svjetskom u Škotskoj ove godine. Lovi se 2 dana, subota i nedjelja po 6 sati. Bila su 4 sektora i svaki je takmičar lovio u svakom. Ja sam u prvom sektoru sa ulovljene 2 ribe bio prvi, u drugom sa ulovljenih 5 riba bio 9. na kraju dana sam bio na 4. mjestu. Drugi dan ujutro sa 9 riba bio sam u trećem sektoru 4. i u zadnjem, najtežem sektoru, sa ulovljenom jednom ribom zauzeo sam prvo mjesto što mi je na kraju donijelo ukupno 2. mjesto. Veoma sam zadovoljan rezultatom. Prvi je na kraju bio Milan Čubik trener juniorske reprezentacije Češke.

021 web

051 web

Organizacija je bila na najvećem nivou, a najviše za to je zaslužan Jiri Voraček (gospodin drži trgovinu mušičarske firme Orvis u Pragu).

Svakom zaljubljeniku u ovaj sport bih preporučio da posjeti barem jednom ovaj skup, ako ništa barem zbog Praga, a ovaj je skup je u samom centru. Ko je nekad bio u Pragu, onda je sigurno bio na Karlovom mostu. Tu je početak samog takmičenja.

Pozdrav svima i vidimo se sledeće godine u isto vrijeme prvi vikend u 10 mjesecu na ORVIS CUPU u Pragu. (Rezultati na http://www.fishfestival.cz)

Tekst i foto: Miroslav Katičić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*