Origami: Umijeće savijanja papira

Origami: Umijeće savijanja papira

20140502192128939

Origami: Umijeće savijanja papira

Origami je tradicionalna japanska vještina izrade modela od papira. Uglavnom se koristi papir u obliku kvadrata, ali mogu i drugi oblici. 

Nema točnih podataka kada je origami nastao. Najčešće se veže s izumom papira u Kini oko 2. stoljeća prije nove ere. Iako je tamo najvjerojatnije i nastao, origami je procvat doživio u Japanu, gdje se smatra nacionalnom umjetnošću.

origami-umijece-savijanja-papira-400x600-20090831-20101019012240-221051

Origami se obično radi od papira, iako se mogu koristiti i drugačiji materijali poput tkanine, metalne folije, paus papira, ….

U Japanu se često koristi “vaši” – specijalan papir čvršće strukture napravljen od pulpe dobivene iz kore nekoliko karakterističnih drvenastih vrsta koje rastu samo u Japanu.

origami-fly dragfly

 

Postoji i posebna grana origamija, koja koristi novčanice za izradu modela i to najčešće američki dolar.

dollar_origami_by_won_park_yatzer8 MINT-DOLLAR-BILL-ORIGAMI-2

http://junior.24sata.hr/

—————-

Interesantan rad – majska muha

Mayfly V.2 origami

“Best Insect”, 2006-7 MIT Origami Contest.
folded from an uncut square designed by Brian Chan
September 2006.

mayfly2

mayfly2_CP

I had drawn a very similar mayfly CP more than a year ago, but it had funny proportions so I just left it on my computer. Recently I went back to it and realized that I only needed to make a few small changes to have all references lie on 1/4 marks or along a 45 degree angle. This is currently one of my favorite insect models.

I have realized that it always pays to precrease as much as possible, even the last level of thinning folds. The model comes out much nicer and since the collapse of the base is much faster, it is not really a noticeable time ‘sink’. Also I am trying not to rush the folding sequence, which also harms the quality of models.

Mayfly V.2 origami  http://opusteno.rs/umetnost-f131/origami-insekti-t13752.html

Priredio IK/OnlineMušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*