Oranž detalji kod imitacija

Oranž detalji kod imitacija

Oranž detalji kod imitacija

Jedna od boja koja se kod mušičarenja u zadnjih par godina koristi sve više u izradi celih imitacija ili samo detalja na imitaciji je narandžasta (oranž) boja u svim svojim nijansama.

U ponudi ima puno materijala u toj boji koji se koriste za izradu imitacija ili detalja na njima (bojeno perje, biot, konac, tungsten perle, dabinzi, žica, policelon table, gumene nogice, veštački materijali, polipropilen, policelon, vinil, …)

Stariji vezači su kod svojih  recepata za izradu mušica retko kada imali ovu boju, bez obzira na materijale koji se koriste. Mlađi vezači koji su uvek bili raspoloženi za eksperimente i „poboljšanje“ muha po starim receptima su bili spremni da im dodaju i neke detalje.

I oranž spada u tkzv atraktor boje. Postoje u prirodi insekti (ose, osice, bumbari, neke jednodnevke, nimfe, kedisi, leptiri, …) ili drugi organizmi kojima se ribe hrane (gamarusi, crvi, gusenice, male ribe, …) koji su u ovoj boji ili na svom telu ili krilima imaju oranž detalje. Iz prakse se pokazalo da ribe lepo uzimaju imitacije od oranž materijala ili sa nekim detaljima na njima.

Prvi put sam je koristio kao celog gamarusa (Jan) ili spot na gamarusu, a kasnije kao toraks na nimfi. Kada sam ulovio pet riba za redom na nimfu sa oranž glavom promenio sam mišljenje i sada redovno i ja postavljam na moje imitacije neki oranž detalj (tungsten glava, konac, biot, žica, dabing, lameta, polipropilen za krila ili repić, gumene nogice, …

Pravio sam i strimere u toj boji (marabu perje i zečija koža kombinacija sa oranž bojom) i lovio na njih pastrmke i štuke!

Razni materijali u oranž boji:

 

Imitacije:

Ostale imitacije i materijale pogledajte u galeriji.

 

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*