OPEN FLY FISHING RIBNIK

OPEN FLY FISHING RIBNIK

Logo Open ribnik 2008 za sajtOPEN FLY FISHING RIBNIK (12. i 13. juli 2008.) je bio najznačajnije međunarodno takmičenje 2008. u BiH, kada je u pitanju mušičarenje. U potpunosti je opravdao očekivanja organizatora i takmičara. Pozivni turnir (nelogičan naziv “Open”, jer se taj izraz koristi za otvoreno prvenstvo), kojem je ovo treća godina, prerastao je u redovan godišnji skup takmičara.

Kotizacija je iznosila 50 eura po takmičaru (zvanični trening u petak, takmičenje u subotu od 17-20h i nedelju od 9h do 12h, svečani ručak uz podelu nagrada, druženje i razmena iskustava).

Valkovic Dragan Srbija
Valković Dragan Srbija

Za taj pozivni turnir su važila veoma stroga pravila FIPS-a. Bilo je pozvano oko 30 mušičara, kvalitetnih takmičara, reprezentativaca svojih zemalja, ali se odazvalo samo 21 takmičar iz pet zemalja Evrope (BiH – 7, Češke Republike – 7, Slovenije – 5, Hrvatske – 1 i Srbije – 1). Šteta što svi koji su pozvani nisu mogli doći. Neki nisu došli zbog obaveza, a drugi, … verovatno godišnji odmori i veoma toplo vreme, oko 35 0 C. Oni koji su bili, videli su veoma kvalitetno takmičenje.

Eva Dolenska sa trofejnim lipljanom
Eva Dolenska sa trofejnim lipljanom

Među takmičarima je bila prisutna i jedna dama, čehinja Eva Dolenska, koja je celo takmičenje ulepšala. U odnosu na prošlu godinu se popravila i ubeležila solidan rezultat (16. mesto). Ulovila je svoj trofej, lipljana od 45cm. Kuriozitet je da su učešće na takmičenju uzela tri Smiljanića, tri generacije mušičara iz iste porodice. Dvojica seniora, Peco i Neđo, kao takmičari i mlađani Ognjen, kao sudija.

Ribe

Lovljeni su lipljani, potočne i kalifornijske pastrmke. Bilo je puno riba preko 40cm, posebno lipljana, što se smatra solidnim ulovom i pri rekreativnom pecanju. Bižal je ulovio lipljana od 50cm, a bilo je nekoliko malo ispod (49, 48,..). Takmičari su sami izvlačili sektorska mesta. Zbog velike vrućine, leta i male vode, lovilo se na veštačke muhe na malenim udicama (16, 18, 20) i veoma tankim najlonima 0,08, 0,10 i 0,12mm. Pobednik Danilo Bižal je lovio na nimfe i gamaruse. Bilo je puno spadanja riba, jer su se koristile male udice bez kontra kuke i tanušni najloni. Riba je uzimala i suhu muhu, jednodnevke – krejice i mraviće, emergere… Na nimfe i gamaruse je takođe solidno uzimala. Strimere nije niko koristio, jer je voda bila mala.

Opusteno nakon prvog dana
Opušteno nakon prvog dana

Staza i rezultati

Staza je, za takmičenje, bila podeljena u dva sektora po 11 mesta. Sektor A (oko mosta) i sektor B (prema gaju i gaj). Takmičari koji su prvi dan lovili u sektoru A, sutradan su lovili u sektoru B. Svaki takmičar je u svom sektoru imao svojih oko 100m reke i ribe na tom delu, te tri sata vremena. Pa kako se ko snašao. Rezultati takmičara su bili izjednačeni, prva četiri su imali po tri sektorska plasmana u oba dana, te je odlučivala dužina ulovljene ribe. Nakon takmičenja u dva kola najuspešniji je bio slovenački reprezentativac Danilo Bižal, drugi je bio prošlogodišnji pobednik, reprezentativac Hrvatske, Miroslav Katičić, a treći aktuelni svetski prvak iz Novog Zelenda, Čeh Antonin Pešek. Najnezahvalnije, četvrto mesto, bez nagrade, je osvojio Dević Jovan, mada je imao isti broj poena. Šteta! Veoma dobar takmičar.

Interesantno da svetski prvak Pešek nije hteo da lovi na nimfe, već je celo takmičenje lovio isključivo na suvu muhu, što je njegova lična odluka. Svi takmičari su ulovili ribe, a na kraju je ispalo da je u dva dana (ukupno 6 sati pecanja) ulovljeno 317 riba (prosek po takmičaru u dva dana 15,09 ili više od 7 riba po danu). Takmičenje je bilo veoma korektno, tako da nije bilo primedbi na rad sudija i na organizaciju takmičenja.

Danilo Bizal donosi ribu na merenje
Danilo Bižal donosi ribu na merenje
Antonio Pesek prineo ribu sudiji
Antonin Pešek prineo ribu sudiji

Na zajedničkom ručku izvršeno je proglašenje pobednika i dodeljivanje nagrada. Organizator je pozvao sve učesnike da i sledeće godine dođu na takmičenje, koje će verovatno biti pomereno u drugi termin. Vrhovni sudija g – din Marcel Kučinski, int.jud. je sa sektorskim sudijama i sudijama po mestima odlično obavio posao.

kartice

Pravila na takmičenju

1. Dozvoljena upotreba jedne mušice na štapu za vreme takmičenja;
2. Celo takmičenje se odvija bez upotrebe kontra kuke (NO BARBS).
3. Boduju se sve vrste riba iznad 20 cm dužine;
4. Ukupan plasman se dobija iz zbira dva sektorska plasmana (prvi + drugi dan);
5. Prvi dan se lovi suhom muhom, drugi dan po izboru (suva, nimfa ili strimer);
6. Ostala pravila po Pravilniku FIPS MOUCHE federacije;

 

sektorske i linijske sudije
sektorske i linijske sudije

NAGRADE:

– prvo mesto 500 eura i prelazni pehar
– drugo mesto 300 eura
– treće mesto 100 eura

Pobednik Bizal dobija nagradu od kompanije LTG - Dr Talic
Pobednik Bižal dobija nagradu od kompanije LTG – Dr Talić

 

pobednici open 2008 ribnik
pobednici open 2008 Ribnik

Plasman na kraju takmičenja je sledeći:

1. Danilo Bižal – Slovenija
2. Katičić Miroslav – Hrvatska
3. Antonin Pešek – Republika Češka
4. Dević Jovan – Bosna i Hercegovina
5. Kolar Marijan – Slovenija
6. Berić Nebojša – Bosna i Hercegovina
7. Božić Matej – Slovenija
8. Aljoša Crkvenjaš – Slovenija
9. Matavulj Draško – Bosna i Hercegovina
10.Dragoljević Dragoslav – Bosna i Hercegovina
11.Majstorović Zelenkot – Slovenija
12.Smiljanić Nedeljko – Bosna i Hercegovina
13.Smiljanić Predrag – Bosna i Hercegovina
14.Hatle Roman – Republika Češka
15.Valković Dragan – Srbija
16.Dolenska Eva – Republika Češka
17.Chytka Pavel – Republika Češka
18.Zeman Miloš – Republika Češka
19.Kudrna Pavel – Republika Češka
20.Đukić Aleksandar – Bosna i Hercegovina
21.Kratky Karel – Republika Češka

 Ivan Korhner

Loading