Ontario blue-ribbon fly fishing guide – Scott E. Smith

Ontario blue-ribbon fly fishing guide – Scott E. Smith
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ontario blue-ribbon fly fishing guide
Scott E. Smith

Poslije čitanja komičnog i poučnog kratkog teksta “Kanada, ali malo sutra” u Mušičaru broj 16, želim da vam predstavim jednu od knjiga ili bolje rečeno vodiča za one koji žele da dođu u Ontario na mušičarenje.

Ovo izdanje je prvenstveno napravljeno za mušičare posjetioce, ali i domaće ribolovce. Meni je ova knjiga pomogla da nađem neke rijeke za koje nisam znao. Veoma je dobro napisana sa dovoljno informacija za odlazak na neku od rijeka. Naravno, nisu predstavljene sve rijeke (to je nemoguće), ali to nije potrebno, neke morate sami pronaći. U knjizi možete da nađete, osim rijeka, i informacije kad je najbolje za mušičarenje, vrste riba, o rojenjima (hatches), mustre (fly patterns), mušičarske radnje (fly shops), vodiče i još neke turističke informacije sa brojevima telefona i adresama.

Sadržaj

U prvoj sekciji, Obalna blaga (Costal Treasures), predstavljene su rijeke koje utječu u velika jezera u Ontariju (Superior, Huron & Georgian Bay, Erie, Ontario i Hudson & James Bay). U drugoj sekciji, Muve i rojenja (Flies and Hatches), predstavljene su mušiče koje se koriste na ovim rijekama i način prezentacije, dok su u u trećoj, Granice u unutrašnjosti (Inland Frontiers), pokrivene rijeke iz unutrašnjosti. U ovoj sekciji ističem dio o egzotičnim vrstama riba u Ontariju. Posebno je privlačna aurora pastrmka, podvrsta zlatovčice, koja je nastanjena samo u nekoliko jezera u sjevernom dijelu Ontarija i nigdje više u cijelom svijetu. Pored nje, interesantne su još garpike, nešto između štuke i igle, i mooneye, koji izgleda kao hibrid bodorke i lipljena. Sve rijeke su predstavljene veoma opširno, pored rojenja i vrsta riba naći ćete upute kako da dođete do rijeke, najbolje lokacije, opisan pejsaž uz po koju fotografiju, te statistike tipa dužina, širina rijeke, itd.

Zavirimo u knjigu:

 

Knjiga je štampana na veoma kvalitetnom i sjajnom papiru većeg formata, ima 95 strana, a cijena joj je oko 40 dolara. Ovu bih knjigu preporučio svima koji žele da dođu na mušičarenje u Ontario kako bi imali predstavu šta da očekuju.

Ontario blue-ribbon fly fishing guide – Scott E. Smith

Na kraju želim da istaknem ako želite da dođete na mušičarenje u bilo koji dio Sjeverne Amerike i želite da nađete informacije o njemu najbolje je da ukucate u internet pretrazivač mjesto gdje idete i dodate: “blue ribbon fly fishing guide”, npr. “New York blue ribbon fly fishing guide” ili “Colorado blue ribbon fly fishing guide”, a ja se nadam da će jednom da bude i “Serbia Blue Ribbon Fly Fishing Guide”.

Bistro, Predrag Čenić

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*