Oktobar na Ribniku i ulov velike potočare

Oktobar na Ribniku i ulov velike potočare

Evo kako je i obećano koja riječ o našem ribolovu i oktobru 2018. na rijeci Ribnik.
Došli smo u Ribnik 10. oktobra ove godine na jesenje i po meni najdraže ribarenje na Ribniku. Vodostaj je bio nevjerovatno nizak i odmah činio ribolov veoma teškim. Riba se nabijala sva u dublju vodu i bila je veoma bojažljiva i oprezna.
Pošto smo boravili u Komuni odlučili smo se da dan provedemo oko navedenog objekta i to će se taj dan pokazati kao vrlo pametna odluka.

Ja sam hvatao na nimfu dok su moj brat Amel i prijatelj Muris lovili na suhu. Brat i prijatelj su imali fenomenalne ulove na suhu u podnevnim satima, dok sam ja ganjao krupnije pastrmke na nimfu. Odlučio sam se za dublji dio rijeke odmah ispod Komune i tu je ona stajala – “Majkara” prelijepa pastrmka koja je ležala na dnu rijeke i nije pokazivala neku aktivnost.

Odmah sam promjenio tipet na 0.14mm i stavio veliku kamenjarke na udici veličine #6, ali riba je skroz ignorisala moju muhu … Ništa kontam, baciću joj glistu (imitaciju worma), možda nju pokupi …. Tako i bi, glistu sam zabacio više ribe i pustio da propadne do nje, i kad je glista bila blizu nje, vidio sam velika bijela usta kako se otvaraju. Odmah sam dao kontru i počinje ludilo … Borba je trajala jedno 15tak minuta i onda dolazi ono najsmješnije, prijatelj ulazi u vodu koja je bila malo dublja tu je i dno bilo glinovito da je prihvati u meredov, međutim riba mu prolazi kroz noge, a on se bukvalno baca u vodu da se riba ne zapetlja oko nogu i prekine tipet. I tako sav mokar prihvata ribu drugi put u meredov i nastaje slikanje sa ribom i jedna veoma smiješna uspomena. Riba je bila duga 78cm – nije vagana.

Uhvaćena na štap A. Jensen Orion 10” #4, tipet stroft 0.14mm i nimfa glista na veličinu udice #10. Riba uslikana i puštena kratko poslije toga.

Puno pozdrava od Adnana, Amela i Murisa koji se u Ribniku okupao tog 10-tog oktobra.

Adnan Mujkanović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*