Oktobar na Pešteru

Oktobar na Pešteru

prosecan-klen-na-pesteru-2

Oktobar na Pešteru

Oktobar je mesec kada klenaroši hvataju svoje poslednje dane na vodi. Takođe to je mesec kiša i promenjljivog vremena, a Pešter u tom mesecu je posebna priča.
Kad se pomene Pešter* prvo što nam pada na pamet jesu hladne i duge zime.


Međutim Pešter je za nas mušičare jako privlačan. Najpoznatije reke Peštera su Vapa i Uvac, manje poznate su Đerekarska i Tuzinjska.
U oktobru se gore nikad nebih usudio otići, ali svi u društvu imamo po jednog fanatika tako i ja imam Zogića kojem je Pešter najomiljenija destinacija… Nakon dužeg ubeđivanja pristao sam da pođem s njim na reku Đerekasku (mesto kroz koje teče je Boroštica). Kada smo stigli gore dočeko nas je jak vetar, al’ baš jak. U meni je tada i ono malo volje je nestalo, ali šta je tu je tu, idemo.

reka
Đekereska reka
ovakva-mesta-kriju-klenove
Ovakva mesta kriju klenove
kanali-puni-klenova
Kanali puni klenova

 

reka1
Đekereska reka

Nakon dosadnog spremanja izašli smo na vodu. Nekako sa prvim zabačajima počele su da padaju i prve kapi kiše … Podnošljiva je samo da ne padne više rekoh Zogiću. Nedugo zatim udario je i prvi klen, i u tom momentu sam totalno promenio raspoloženje. Do tada mi je najveća briga bila da li se klen povukao ili je još uvek tu.

Posle prvog naravo dođe drugi, peti pa i stoti, jer je ova reka prepuna klenova. Klenovi su relativo mali, ali ima i znatno krupnijeg, pa i kapitalaca koje je na ovoj reci teško prevariti.

prosecan-klen-na-pesteru-2
Prosečan klen s Peštera
klen-na-skakavca-2
Lep klen na imitaciju skakavca

Ceo dan duva vetar, ali mi koji gore pecamo morali smo naučiti da ga ignorišemo. Duva vetar al’ klen radi reče Zogić dok je vadio ribu… ja se nasmijah i rekoh mu da si mi ovo pričao da sredinom oktobra ovde loviš klena rekao bih ti ala lažeš.

To je bio jedan od boljih dana ove godine. Sve u svemu Pešter će zaista pružiti zadovoljstvo klenarošima raznih ukusa.

selfi-s-klenom-2
Selfi autora s klenom

Od pribora sam koristio: štap bfc #5, čekrk loop, kanap time fly quality 5. Tippet 0.16mm.
Muve koje su se pokazale odličnim u takvim uslovima: bambule, skakavci, flashback veštice i sedževi

Edin Murić

* Pešter (Pešterska visoravan) je kraška visoravan (nadmorska visina od 1150-1250m) u jugozapadnoj Srbiji, jugoistočno od Sjenice, a severozapadno od Tutina.

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*