Okeanima nema spasa

Okeanima nema spasa

okean web

Globalno zagrevanje: “Okeanima nema spasa”

Čak i da u potpunosti zaustavimo proizvodnju ugljen dioksida i postojeću količinu uklonimo iz atmosfere, nećemo sprečiti izumiranje živog sveta u okeanima, upozoravaju naučnici.
Pokušaj da se proces globalnog zagrevanja ublaži uklanjanjem ugljen-dioksida iz atmosfere uz dalju upotrebu fosilnih goriva najverovatnije neće sprečiti umiranje živog sveta u okeanima, navodi se u izveštaju Instituta za izučavanje klimatskih promena u Postdamu u Nemačkoj.

Naime, ustanovljeno je da bi okeani i dalje imali značajnu stopu kiselosti zbog rastvaranja ugljen-dioksida iz ugljene kiseline.

“O geoinženjerskim merama trenutno se raspravlja kao o poslednjem utočištu za izbegavanje opasnih klimatskih promena – bilo da tvorci politike ne nađu način da smanje emisiju ugljen-dioksida ili odlože transformaciju trenutnog energetskog sistema”, navodi Sabina Matezijus, vodeći autor studije objavljene u magazinu “Nature Climate Change”.

“Ipak, posmatrajući okeane, možemo da vidimo da ovaj pristup nosi velike rizike… čak i da nekako uspemo da svedemo količinu ugljen-dioksida na koncentraciju prisutnu u predindustrijsko doba, kiselost okeana bi i dalje bila oko 4 puta veća nego u pomenutom periodu. Mnogo vekova bi prošlo pre nego što bi opet uspela da se uspostavi ravnoteža u atmosferi”, zaključuje Matezijus.

B92

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*