Ogromno topljenje svetskog leda

Ogromno topljenje svetskog leda

grenland123Alarmantno: Otopila se dva triliona tona leda
Više od dva triliona tona leda otopilo se na Grenlandu, Antarktiku i Aljasci od 2003. Godine, prema najnovijim podacima dobijenim sa satelita NASA.

Više od polovine otopljenog leda u posljednjih pet godina porijeklom je s Grenlanda, dok je Aljaska izgubila oko 400 biliona tona. Otapanje kopnenog leda za razliku od morskog neznatno podiže nivo mora.

U devedesetima Grenland nije bitno utjecao na svjetski nivo mora, a sada dodaje oko pola milimetara godišnje. Otopljeni kopneni led tako je povećao globalni nivo mora za 0,5cm u posljednjih pet godina. Naučnici tvrde kako su sjeverni dijelovi Aljaske 9 do 10 stepeni topliji, što je indikacija – arktičkog efekta zatopljenja. Radi se o pojavi kada se Arktik zagrijava brže nego što se predviđalo, a zatopljenje je brže nego u ostatku svijeta.

5_seaiceextent WEB

Kako se otapa morski led, tako Arktik apsorbira toplinu, te gubi reflektivnu moć svog zemljanog leda. Apsorbirana toplina se oslobađa, što dovodi do povećanja jesenjih temperatura od 6 do 10 stepeni u posljednjih nekoliko godina.

To je jak i vrlo rani utjecaj globalnog zatopljenja, tvrde naučnici, dodajući da bi tome mogla pogodovati i količina oslobođenog metana. Globalno zagrijavanje na zemljinim polovima može se pripisati ljudskoj aktivnosti, otkrila je međunarodna grupa naučnika.

“Povećanje temperatura do kojeg je došlo u posljednjih nekoliko desetljeća, na Arktiku i na Antarktiku, direktno se može pripisati čovjekovom djelovanju”, zaključila je međunarodna ekipa stručnjaka, oslanjajući se na podatke prikupljene od 1900. do 2008. godine.

Izvor: E kapija

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*