Odabir nimfe na početku sezone

Odabir nimfe na početku sezone

Odabir nimfe na početku sezone

Posle zimskog posta, iščekivanja početka sezone, gledanja u prognozu kakve će temperature biti…gledanje u vrhove planina iznad naše omiljene reke, raspitivanje kod lokalaca. Frustracija čista.

Nikad se ne zna kakav će biti prvi mart. Kakav god da jeste, ako mogu, idem na vodu. Čak i ako je reka van korita i mutna poput oranja.

Pa to nek bude i prvi scenario, voda velika i oranje. Ledena od topljenja snega. Ubedljivo najgori scenario je baš taj. No nema veze. Poenta je ne očekivati ništa, pa i najmanji čvrk će biti “k'o kuća”. U takvim uslovima, peca se van matice, u otišcima uz obalu. Riba je skoro sigurno na samom dnu i vrlo lenja. Prednost valja dati nimfama u odnosu na strimere. Mada sitan lelujav strimer neće biti odbijen. Boje najbolje da su tamnije, crne. Nogice od nekih gumica i kod nimfi i kod strimera daju na živosti muve, a i riba lakše locira našu imitaciju koja pojačano vibrira. Otežanje, pa maksimalno moguće spram muve i opreme. Ko je pecao smuđa skapiraće odmah šta da radi. Na sto kraću distancu od nas, ispod vrha štapa, najdirektnije moguće, valja voditi mamac. Uz vođenje valja vrlo lagano poskakivati sa njim, u mestu ako je ikako moguće. Skoro kao džigovanje. Udarci su mlaki, jedva primetni. Ne mali broj riba samo se okači pa kad krenemo da vadimo muvu osetimo da je tu.

Druga solucija je da je voda sura, blago obojena i blago povišena, u opadanju. To je i dalje ledena voda, riba je i dalje prikovana za dno, mada zbog boje vode lakše vidi pa će se malo i prošetati do našeg mamca. Sad već svašta može doći u obzir. Ja i dalje najviše volim prirodne dekore i materijale. To nipošto ne znači da neki drečavi mamac neće doneti uspeh. Pogotovu ako je to imitacija neke gliste npr pink squirmy wormy. Prezentacija što laganija, dead drift uz blago poskakivanje nimfi. Strimeri već idu malo brže, ali uvek se mogu lerovati, trzati u mestu itd.


Treća, ne i poslednja opcija, varijacija ima dosta, je da je voda već neko vreme mala i bistra. Obično bude takva iz dva razloga, ili je i dalje mraz pa snegovi stoje i ne podižu vodostaj ili su snegovi prošli, a vodostaj se ustalio. U svakom slučaju, pastrmke su tu, verovatno vrlo gladne, možda su već i u brzake uletele da se čiste od parazita – ili šta već rade u bukovima. Sad je moguće i neko rojenje kad sunce izgreje. To nam daje dosta mogućnosti kod prezentacije. Dead drift, sa ili bez poskakivanja. Swing tehnike. Agresivnije džigovanje. Svašta je moguće. Riba je ponekad jako aktivna, pa se može bas lepo proći. Što se muva tiče, najbolje su one u koje verujemo. Ali gruba podela bi bila: teške i velike. Pre svega zečije uvo i kamenjarke. Fazanovi repovi i prinčevi. Više od toga teško da će zatrebati. Ako je voda mutna ili sura, crne muve su odličan izbor, mada i braon donosi odlične rezultate. Neko voli drečave muve, ja ne bas previše, ali i one su dobar izbor. Pink ili crveni squirmy wormy je odličan za obojene vode. Kod bistrih voda pre svih muva fazan mi je uvek prvi na tipetu. Najviše volim najobičnijeg, telo fazan i kragna od pauna. Bez preklopa i komplikacija raznih. Veličina 12, ređe 10 ili 14. Posle njega mogu ostale varijacije, sa oranž kragnom, jarebicom za noge, zecom u grudima, … Posle fazana je zec. Pre svega sa mekim perom jarebice u grudima. Veličina 12-8. Treća opcija je neka kamenjarka sa gumenim nogicama. Veličine 8 ili 6. Teška kao omanji kamen. Četvrta je mali strimer, wooly bugger crni, braon ili beli. Veličine 8 ili 10, ali jaaako otežan. I naravno princ, u veličinama 12-8. Naravno, uvek se tu može ubaciti neka pupa tulara, perdigones, tular sa kućicom, … Al’ realno je da nema potrebe.


Pre svega, treba naći ribu i provući joj muvu što bliže i što prirodnije. U ovom periodu, kao i tokom većeg dela godine, prezentacija je broj jedan problem.

Ja svoju sezonu obično počinjem na Gradcu (reka kod Valjeva). Reka je puna ribe i prelepa. Za mene dovoljan razlog da je ne propustim. Ove muve koje sam gore spomenuo me nisu nikad izneverile ni kad sam sezonu otvarao negde drugde.

Svima želim bistru i uspešnu nastupajuću sezonu 2017u.

Vladimir Petrović Oholi

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*