Od udice do lovne perjanice

Od udice do lovne perjanice
pupa web
Pupa – Žakula

Od udice do lovne perjanice

Sećanje me vraća u 60 – te godine prošlog veka. Većina devojaka iz radničkih porodica pohađala je kurs šivenja. Vežbale su na pak – papiru. Na kraju kursa bile su nagrađene svojeručno sašivenim odevnim predmetom od tkanine. „Nije zgoreg, nek se nađje, kad dođu deca.“

Ove godine u toku trajanja 12. Niškog sajma lova i ribolova (aprila meseca) članovi MS „Nišava“ priredili su na tribinama hale Čair – Radionicu vezivanja mušica (Fly – tying manufacture). Prednost mladosti je u sadržajnom ispoljavanju umetničkog nadahnuća, kreativnosti, slobodnom izražavanju ideja.

Perje, dlaka, konac, žica, veštački, prirodni materijali… stege, bobine, pincete i neizostavne stone lampe, imaju svoje mesto u kreiranju imitacije mušice. Oni umeju, znaju, vole i imaju volje. Izabranici rodonačelnika sekcije Ivana Ranđelovića: Miroslav Andonović, Vladimir Mutavdžić, Mirsad Kovačević, Mladen Žakula, Vladimir Vidanović ostavljaju lični pečat elegancije, stila, estetike dok namotavaju niti stvaranja. Svaka im rukotvorina odiše životom dok lepršavo na vodi vabi i diše.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Autor Rale-fly, Mladen, Travar, Miroslav i Petar

Greh je imati od koga, a ne želeti steći znanje. Ne praviš za prodaju, sebi praviš, sebe radi učiš. Momci su se pobrinuli da za svoje umeće zainteresuju ne samo mušičare već i one posetioce čije opredelenje, za sada, nije mušičarenje.

MS Nisava
MS “Nišava” na delu – promocija musicarenja i pravljenja mušica
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Okružen lepotom

 

Nekad se smatalo da je vez Vilerovih goblena umetnost. Esencija umetnosti i etika zanata sadržani su u veštini vezivanje mušica.

musice u kutiji web
musice u kutiji
gotove muhe web
gotove muhe – tek napravljene
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
razbojnik – renegade
pupa web
Pupa

 

Autor: Ratko Janković / Rale-fly

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*