Od komaraca ne možemo pobeći

Od komaraca ne možemo pobeći

komarac web

Od komaraca ne možemo pobeći
Komarci: Evo zašto ne možemo da im pobegnemo

Želeći da saznaju da li je ujed komaraca “letnja neminovnost”, američki biolozi sproveli su istraživanje koje im je otkrilo da je majka priroda ovim insektima podarila instinske super moći. Svakog leta nas dočekaju spremni i žedni naše krvi.

Sve počne nesnosnim zujanjem, posle kog sledi ujed, a završi se nepodnošljivim svrabom. Ovi leteći vampiri imaju dar da nas izluđuju, neretko nas dovodeći do potpune histerije.
Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu i Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) zadali su sebi zadatak da otkriju kako komarac pronađe svoju žrtvu.
A ako je suditi po rezultatima njihove studije, objavljene u časopisu Current Biology, još uvek smo daleko od toga da sprečimo ovaj krvoločni scenario koji se ponavlja svakog leta.

Podsećanja radi: ujedaju samo ženke komaraca, kako bi mogle da razviju svoja jaja, dok su mužjaci potpuno bezopasni.

Da bi pronašli svoju žrtvu, komarac koristi tri čula: mirisa, vida i detektor toplote.
Da bi došli do ovog zaključka, naučnici su posmatrali kretanje komaraca u tunelu. Ustanovili su da ove insekte najpre privlači ugljen dioksid (CO2) koji se oslobađa sa dahom životinja i ljudi.
Komarac može da detektuje CO2 na 50 metara daljine. Kada se približi na oko 17 metara od svoje žrtve, tada čulo vida preuzima glavnu ulogu, a kada se nađe na samo metar od nje, komarac koristi svoj detektor toplote kako bi identifikovao najbolju “lokaciju” za sisanje krvi.
“Sva čula komarca sadejstvuju u pronalaženju žrtve”, objasnio je za BBC Floris van Brojgel, vođa istraživanja.

Nalazi do kojih su došli, smatraju naučnici, objašnjavaju slabu efikasnost postojećih uređaja i proizvoda protiv komaraca.
Da bismo im zaista pobegli, trebalo bi da prestanemo da dišemo, a to je nemoguće, navode oni, ali dodaju da bi njihova studija mogla da pomogne u iznalaženju boljih repelenata.

(Tanjug)

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*