Obožavam da lovim na suvu mušicu

Obožavam da lovim na suvu mušicu

Pobednicko postolje web1

Intervju Piotr Marčevka
Obožavam da lovim na suvu mušicu

Ove godine smo u Jajcu dobili novog svetskog prvaka Piotra Marčevku iz Poljske koji je bio najujednačeniji na svim destinacijama i na kraju se okitio laskavom titulom u tako jakoj konkurenciji. Pridružujemo se čestitkama.
Piotr je vrhunski takmičar još od juniorskih dana. Dugo je u reprezentaciji Poljske koja je znala postizati dobre rezultate na evropskim i svetskim takmičenjima i kupovima u mušičarenju. Ove godine je ostvario san mnogih koji se bave ovim sportom. Postao je Svetski prvak u pojedinačnoj konkurenciji i njegovo ime će biti ugravirano na srebrnoj tacni koju prvacima dodeljuje FIPS Mouche.
Zamolio sam ga da nam da intervju za OnlineMušičar i evo obećanje je ispunio.

salih-banket-web5.jpg
Slikar i takmičar iz Srbije Slobodan Ivanović – LaBobo je prvaku sveta Piotru Marčevki poklonio svoju sliku za osvojeno prvo mesto. Lep gest našeg umetnika.
Nagrada za prvo mesto Slika web
Piotr Marčevka sa slikom koju je dobio kao prvak sveta od LaBoboa
Pobednici s Knapek stapovima web
Pobednici s Knapek štapovima

Predstavite se našim čitaocima: lični podaci (ako želite) i čime se još bavite pored FF. Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?

Zovem se Piotr Marchevka i imam 41 godinu, a živim u Poljskoj u mestu Podkarpacie u Jaslo. Ribolov kao avantura je počela za mene kada sam kao dete išao da posetim sa roditeljima reku, nedaleko od moje kuće. Moj otac me je vodio na pecanju. Prva ribolovna putovanja sam imao sa ujakom koji me je učio mušičarenju. Ovaj vid ribolova sam video od starijih kolega koji mušičare i zaljubio se! Nakon nekoliko godina slobodnog ribolova došlo je vreme da se takmičim u konkurenciji i odmah sam počeo sa osvajanjem najboljih mesta na takmičenjima, pa sam brzo stigao do poljske reprezentacije. Mušičarenje je veliki deo mog života.

Rep Poljske web1
Reprezentacija Poljske u Jajcu
Rep Poljske web
Reprezentacija Poljske u Jajcu
Rep Poljske web2
Reprezentacija Poljske u Jajcu

Koju od tehnika i taktika primenjujete kod mušičarenja Koje su vam omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?.

Moj metod ribolova na Svetskom prvenstvu je mušičarenje na suvu mušicu i lov nimfom, a najefikasnije imitacije su mi gamarus, fazanov rep i emerger, a na jezeru Strimer žuti plesač (Strimer yellow dancer).

2334-Yellow Dancer 8310

Pribor i oprema koju koristite i preporuka za mlade. Ima te li sponzore?

Moja oprema se sastoji od omiljenih štapova G-Loomis i Sage kako za nimfu, tako i za suvu mušicu. Odeću dobijam od sponzora firme Graff great facilities for anglers and hunters, a strune od AIR FLO i ovo su moje omiljene za lov na jezeru i rekama.

Piotr web2
Piotr Marčevka u reci San (Poljska)

Mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila (float tube, pontoon, čamac, ). Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate. Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?

Ja volim da pecam sve metode i sve tehnike, ali najviše na suvu mušicu (dry fly). Uglavnom pecam na reci San, Dunjaec i reci Visłok. Moje omiljeno jezero je Myczkowce. Najviše volim da pecam u zoru i uveče.

Dosadašnji najveći uspesi, ulovi i opis ulova u mušičarenju

Osvajanje Svetskog kupa je moj najveći uspeh koji je zasenio sve prethodne uspehe u zemlji, gde sam već osvojio prvenstvo Grand Prix Poljske i prvenstvo mog kluba Krosno, i u svetu na svetskom u Španiji na četvrtom mestu individualno, te u SAD na četvrtom mestu pojedinačno i u timovima. Četvrto mesto sam osvojio u Norveškoj i SAD.

Pobednicko postolje web2
Pobedničko postolje za pojedinačan plasman na prvenstvu sveta u Jajcu 2015.
Sve prvak do prvaka web
Svi prvaci sveta unazad nekoliko godina sa novim prvakom sveta Piotrom Marčevkom

Bavite li se fotografijom? Jeste li do sada imali neku izložbu?

Fotografija je moja velika ljubav i veoma sam zainteresovan, ali nemam vremena za druge strasti osim za ribolova, jer apsorbuje sve moje slobodno vreme. Samo tokom putovanja do destinacija uzimam kameru i slikam. Uživam u tome!

Kratak savet početnicima

Neki saveti za početnike:
– Prvi je da se na početku obuke u mušičarenju na livadi dobro nauči veština zabacivanja, a za to je livada dobra da se koncentrišeš maksimalno na projekciju zabačaja, a ne na vodu i ribe.
– Drugi je da se naučiš hodati po vodi sam bez pomoći (brzoj, sporoj, mutnoj, bistroj, plitkoj, dubokoj, …), i bez štapa i
– Treći posmatrati i naučiti gde se riba postavlja u reci ili jezeru – čitanje vode.

Piotr rad s maldima web2
Rad s mladima je veliko zadovoljstvo

Piotr rad s maldima web1

Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?

Mislim da je C&R veoma poželjan način postupanja s ribom, jer ribe imaju priliku da duže žive i razviju autohtona matična jata koja omogućavaju mrešćenje ribe i bogat mrest što će doneti do većeg izobilja riba u reci.

velika potocara web
Velika potočara

Koji je vaš klub? Koliko dugo se takmičite? Vaši dosadašnji uspesi na takmičenjima i kupovima? Takmičenja u inostranstvu. Postoji li interes za takmičenje u vašoj državi? O ligi i protivnicima na takmičenjima.

Moj klub sportski ribolovački klub je Krosno. To je najjači klub u Poljskoj i članovi kluba čine do 50% od reprezentacije Poljske. Takmičio sam se na evropskim i svetskim prvenstvima te u Sjedinjenim Američkim Državama, na Kupu u Koloradu. Do sada sam često osvajao četvrto mesto kako timsko tako i pojedinačno, što me je mučilo. Ima puno mladih koji se bave mušičarenjem

Da li se nešto promenilo u vašem životu, od kada ste postali prvak?

Po mom mišljenju, posle osvajanja Svetskog prvenstva pojedinačno nema velikih promena u mom životu i kućnim poslovima. Ribolov će da bude kao pre.

U ime svih čitalaca sa prostora EX YU hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu, na takmičenjima i dobro zdravlje.

Pitanja postavio i razgovor vodio
Ivan Korhner, urednik Online Mušičara
nalepnica musicar web malecka

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*