Objektivom pod vodu

Objektivom pod vodu

Olympus+Stylus+mju+1050+SWMožda ste ljubitelj podvodnog sveta i strastan ribolovac ili samo zagriženi mušičar koji bi želeo slikati svoj ulov pod vodom. Ako želimo snimiti kakav filmić ili napraviti kakvu fotografiju pod vodom zahvaljujući naprednom razvoju tehnologije to nam je danas moguće uraditi mnogo jednostavnije nego pre.

Pre smo za takve poduhvate morali kupovati posebna vodootporna kućišta ili kamere namenjene podvodnoj fotografiji. One nisu bile malih dimenzija i bile su poprilično velike i pomalo nezgodne za transport, prilikom ribolova. Danas imamo na raspolaganju takve digialne fotoaparate koji su vrlo praktičnih dimenzija da stanu u skoro svaki standardni džep hlača ili ribičkog prsluka. Neki od takvih digitalnih fotoaparata su otporni i na udarce. Iako izvana deluju kao obični džepni fotoaparati ipak se radi o visokokvalitetnim proizvodima sa kojima možete raditi vrlo lepe fotografije, kako na kopnu tako i pod vodom. Cene takvih fotoaparata se kreću od nekih 150 € do skoro 500 €.

Naravno, postoje i drugi načini da snimite podvodni svet. Ako ne želite ili trenutno niste u mogućnosti kupovati novu kameru postoje i tzv. Specijalizirane pvc kese za različite modele kamera. Ja lično to nisam nikada probao i ne mogu nikome savetovati da li da ili ne. Ne mogu reći koliko je to praktično ili ne. Još manje mogu govoriti o trajnosti i sigurnosti tako zaštićene kamere. Ako imate već neku digitalnu kametu to vam je najjeftinije rešenje, ali da li je i najbolje to presudite sami.

Šta kupiti?

U svakom slučaju, ako se odlučite kupovati kameru, koja je vodootporna, robustna, praktična za transport prilikom ribolova ili plivanja, ja bih vam savetovao da se odlučite za jedan od modela OLYMPUS bilo serije TOUGH ili STYLUS. To su ipak aparati visoke kvalitete. Neki modeli su predviđeni za zaranjanje do 3m dubine, a neki i do 10m. Svi modeli imaju visok broj mega piksela i dosta kvalitetne objektive.

Digitalni fotoaparat koji ja koristim je OLYMPUS Stylus 1150 SW, otporan je na padove sa 1,5m visine, vodootporan do 3m dubine, 10,1 Megapixela. Taj model spada u neki srednji razred Olympusovih vodootpornih digitalnih fotoaparata. Na internetu na domoćoj stranici OLYMPUS-a ( www.olympus.com) možete pronaći detaljnije opise karakteristike svih tih modela.

Već sam spomenuo kako sve te kamere imaju više različitih funkcija za snimanje koje se mogu još dodatno podešavati po vašim željama ili da se izabere automatska funkcija. I kada ste već jednom na vodi i želite snimiti npr. vaš ulov pod vodom sa takvim kamerama nema nekih posebnih komplikacija. Ako ste prethodno odabrali funkciju za podvodnu fotografiju treba samo da izvadite kameru iz džepa, otvorite objektiv ili upalite kameru i sve je spremno da uradite fotografiju ili tonski video snimak pod vodom.

Možda niste samo strastan ribolovac (mušičar) nego ste i ljubitelj podvodnog sveta i želite sve te stvari prilikom ronjenja da dokumentirate putem fotografije ili video snimka. Ovakve kamere bi bile pravi izbor za vas. Male su, praktične i kvalitetne. Pomoću njih možete uraditi prelepe podvnodne slike raznih riba u njihovom prirodnom ambijentu. Bićete oduševljeni ako se prvi put u životu odlučite susresti sa ribama u njihovom podvodnom svetu. Susrete sa ribama ovekovečite video zapisom ili fotografijom i to će biti fenomenalno iskustvo koje ćete moći podeliti i sa vašim najbližima ili sa prijateljima. Iznenadit ćete se koliko neke ribe mogu da budu znatiželjne. Promatrajući ribe pod vodom još bolje ćete upoznati njihove navike, što može biti vrlo važno za nas ribolovce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako snimati pod vodom?

Ako se upustite u tu avanturu, uzmite ronilačku masku i možda peraja i naravno kameru, gledajte da izaberete neku bistru vodu (more, bistro jezero ili bistra reka). Svakako vam savetujem da vašu kameru osigurate nekim kanapom. Ja to radim tako da kanap/špagu vežem oko struka, jedan deo kanapa pustim toliko da mogu istegnuti ruku ispred sebe i za taj deo pomoću obične omčice vežem za kanap od kamere. Prije nego krenem u vodu na kameri izaberem funkciju za podvodno snimanje. Kada sam u vodi i kada želim uraditi kakvu fotku kameru samo izvadim iz džepa, otvorim objektiv i sve je spremno za slikanje. Želim li uraditi video snimak samo zavrtim točkić sa funkcijama, na funkciju za snimanje videa, i to je to. Sve je lako, brzo, a efikasno. Kada se približavate ribama ne idite ime previše blizu, jer će se razbežati. Na kakvih metar i po ili dva stanite i same će vam doći (to najviše važi za ciprinide kao što su: šaran, klen, crvenperka,   ). Somovi su nekada znatiželjni, a nekada i ne trpe baš naše društvo. Štuke, kada shvate da su manje umaknut će, one veće će ponekada probati da odbrane svoju teritoriju, ali kada i one shvate da su manje umaknut će se. Nikada ne idite preko granica i ne zaboravite da ste vi na njihovoj teritoriji. Posebno ako ste na moru ne budite previše nametljivi prema grabljivicama (to važi za sve velike grabežljivice bilo morske ili slatkovodne). Prilikom snimanja velikih grabežljivica gledajte da vaša kamera nije previše srebrnkasta ili da ne nosite srebrne satove. Ako je kamera srebrnkaste boje gledajte da je previše ne okrećete u prisustvu veće grabežljivice. To posebno važi za more i npr. barakude. U takvim uslovim riba u zabuni može da se zaleti na vašu kameru i nehotice vas rani svojim zubima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Želite snimati ribe u jezerima: ne trebate ih tražiti u nekim velikim dubinama! Do 3m dubine možete naći sve ribe s tim da je jezerska pastrmka ipak radije na dosta većim dubinama. Idealna mesta su pod drvećem, u korenju ili pod raznoraznim svodovima pod obalom, svakako jedna od najinteresantijih mesta su lokvanji. Tu ćete lako pronaći kapitalne: šarane, somove, štuke, grgeče iako se radi o mestima gde je dubina jedva 3m.

Na ovaj način ćete se fenomenalno zabaviti, mnogo toga naučiti i doživeti nezaboravne trenutke. Neke moje fotografije možete pronaći ma internetskoj mušičarskoj stranici www.musicarenje.org, a uskoro ću tamo postaviti i video . Evo nekoliko mojih fotografija koje sam uradio na Bledskom jezeru (Slovenija).

Tekst i foto: Sebastian Hajdinović

Nekoliko podvodnih slika saradnika Mire Škafara iz Kranja, Slovenija

potocara miro Idrica 9 kapild3 radovljica1

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*