Obilazak voda Slovenije

Obilazak voda Slovenije

DOBRODosliRadna poseta Sloveniji

Sa Sašom Bencunom – Rokafly iz Valjeva, dopisnik (www.rokafly.org.yu) i Arežina Goranom, dopisnik (trenutno živi i radi u Kanadi) sam se vratio iz radne posete Sloveniji. Novi Sad – Ljubljana je samo 550 km. Ni blizu ni daleko. Bili smo gosti RZS (Ribišne Zveze Slovenije), a domaćin nam je bio sekretar RZS Marko Koračin.


Na osnovu garantnog pisma, u ambasadi Slovenije, smo Saša i ja dobili potrebnu vizu, dok Goranu nije trebala. Osnovni razlozi našeg puta su bili podizanje nagrada koje je Saša osvojio na 21. otvorenom prvenstvu Slovenije za najbolju veštačku muhu, promociju lista Mušičar u Sloveniji i naravno ribolov na njihovim prelepim rekama.

U prostorijama RZS smo prvi dan prisustvovali dodeljivanje nagrada gospodinu Saši Bencunu od strane RSZ (predsednik Borut Jerše, sekretar Marko Koračin i urednik “Ribič” – a Igor Holly) za osvojena visoka mesta na natečaju u vezivanju muha.

IVAN_MARKO_ROKA  DIPLOMA

Saša je više puta učestvovao na tom prestižnom natječaju, a ove godine je u svim kategorijama imao prijavljene muhe i osvojio je u kategorijama ličinke prvo mesto, realistični uzorci, drugo mesto i suhe muhe, treće mesto. U kategoriji potezanke je bio četvri. Zajedno sa mušičarem i vezačem iz BiH, Kerkez Mile, ove godine je Saša uzeo najviše diploma i nagrada.

 GORAN

Ribolov na vodama u Sloveniji

Obilazak ribolovnih društava i voda Slovenije je trajao punih šest dana od 26. do 31. maja. Obišli smo reke Poljansku Soru, Idrijicu i Savinju, te ribolovna društva na ovim rekama u Visokom, Tolminu, Idriji, Ljubno nas Savinjom i Mozirje. Naišli smo na lep prijem kod prijatelja mušičara iz Slovenije. Omogućili su nam da provedemo predivne trenutke u ribolovu na ovim rekama. U planu je bio obilazak i reka Soče, Tolminke, Bače, Trebuščice, Sore, Save Bohinjke, Radovne, Bohinjskog i Bledskog jezera i Save Dolinke, ali su na njima bile velike i snežne vode, pa smo odustali. Na vodamo smo lepo lovili potočne i kalifornijske pastrmke i lipljane, a na reci Idrijici i predivne Soške pastrmke (Salmo marmoratus).

Drugi dan boravka, nakon sastanka u RZS smo, Markovim landroverom, preko Škofje loke otišli da lovimo na Poljanskoj Sori u mesto Visoko. Pecali smo ispod manjeg vodopada kalife na teške nimfe, jer je voda bila vrlo brza. Nakon što smo svi ulovili po nekoliko riba, premestili smo se na donji, malo pitomiji deo reke, par kilometara niže. Tu smo lovili lepo lipljane dok se moglo videti. Kedisi, majske muhe i poznata valjevska “pećinara” su bile izazovne za lipljane.

IVAN-sa-prijateljima SAKARLOM IVAN-pustanje-marmorateSledeći dan rano ustajanje i put u Tolmin. Tamo smo stigli oko 09.00. Dočekali su nas Karlo Furlan, poznati slovenački mušičar i vezač i Lucijan Rejec predsednik RD Tolmin. Izlaganje i odlazak na ribogojilište do 12.00. Neverovatno koliko uspeha imaju u uzgoju salmonida. Autohtone soške pastrmke, kalifornijske i potočne pastrmke i posebno lipljani su njihov proizvod, a mlađ prodaju i drugim udruženjima. Prostor uz put, samo za tu namenu uzgoj mlađi za potrebe društva. Lepo smo se družili, a pre pecanja nas je Karlo vodio da vidimo, u nacionalnom parku Triglav, Tolminska korita. Predivno mesto sa jakom rekom koja se provlači kroz veoma usku klisuru. Tek se tu vidi koliko je čovek mali u odnosu na čuda prirode. Istorijsko mesto i prirodna lepota. Posle smo lovili na reci Idrijici, jer su Soča, Bača i Tolminka bile jako visoke. Imali smo prilike uloviti lepe ribe, a ja sam prvi put u životu ulovio sošku pastrmku. Izuzetan borac, mada nije bila nekih velikih dimenzija. Čašćavanje i večera u Slap na Idrijici i lepom restoranu “Zlatna ribica” sa ugodnim domaćinima. Tu je bila i kolonija slikara. Nebično, mušičari i slikari.

UMOZIRJU-dogovorSutradan nas je put vodio u mesto Idrija, gde nas je sačekao predsednik Babič Zoran, malo ranije da uhvatimo jutarnji ribolov. On nas je nakon upoznavanja obavestio o radu ribolovnog društva. Sa čuvarom Aljošom smo lovili na reci Idrijici, gornji deo. Dozvolili su nam da pecamo na celom toku i u svim revirima, po volji. Lepo smo lovili, pastrmke i lipljane, a i nekoliko “marmorata” smo uspeli prevariti na nimfe i suhe muhe. Sve ribe smo vratili.

Povratak u Ljubljanu i spremanje za sutrašnji ribolov na reci Savinji. Marko nas je odveo da vidimo reku Savu, koja je stvarno bila visoka, i stazu za kajak na divljim vodama. Išli smo preko Trzina, Mengeša i Kamnika te planina i prevoja (1.029 m) do mesta Ljubno na Savinji. Dočekao nas predsednik Franc Bakšić.

urednik-sa-francom-baksicem
urednik-sa-francom-baksicem

Piće, izlaganje, obilazak, klopa. Pecanje tu pored ribiškog doma. Ludilo! Lipljani, potočare i kalife. Saši su trgale 0.20 mm, velike kalife. Goran i Marko su imali lepih riba preko 50 cm, a sva četvorica smo lepo lovili. Upoznali smo se sa austrijancima i nemcima koji su redovni gosti na Savinji. Među njima je bio i Holger Bente urednik lista Fisch&Fliege, sa prijateljima. Izmenjali smo časopise! Kasnije nas je nevreme, kiša sa olujom odvela s vode i Marko nam reče da nas čekaju u Mozirju na rekama Savinji i Dreti.

Stigli smo po jakoj kiši a tamo su nas dočekali predsednik RD Mozirje Milan Kojc i Dušan Žunter, trener reprezentacije Slovenije, te Borut Jerše, predesednik RZS. Večera i pecanje od 20.15 do mraka. Lepo sam lovio kalife i lipljane na Savinji usred grada. Neverovatno koliko ima ribe i to velike.

U RZS i ribolovnim društvima smo imali promociju lista Mušičar, za koji se javilo dosta pretplatnika iz Slovenije. List je naišao na dobar prijem kod mušičara u Sloveniji. Nadati se da će broj pretplatnika i sa drugih prostora EX YU porasti.

Pozvani smo od ugodnih domaćina da ih opet posetimo ove ili naredne godine, kada budu manje vode. Sutradan nas je čekao put nazad u stvarnost. Bilo je lepo i šteta što je tako kratko trajalo.

 Redakcija lista Mušičar

Loading