Obeležavanje „Dana Dunava“

Obeležavanje „Dana Dunava“

Dan-Dunava-2014 web

Obeležavanje „Dana Dunava“ 29. juna
„Dan Dunava“ proslavlja se svake godine u svim zemljama podunavskog regiona, a prvi put je obeležen 2004. godine. Kod nas će biti obeležen u svim gradovima i selima kroz koje protiče ova velika reka.

Manifestacija Dan Dunava

Dan Dunava je integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa.

U zemljama širom Evrope inicijator obeležavanja Dana Dunava je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for Danube Protection – ICPDR), čija je misija da promoviše i koordinira održivo i integralno upravljanje vodama, uključujući i zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu voda. Ideja ICPDR-a je da ova proslava vremenom preraste u međunarodni festival koji bi ujedinio preko 81 miliona stanovnika zemalja podunavskog sliva različitih kultura, načina života i poimanja reke.

Na VI redovnom sastanku ICPDR-a održanom u Beču decembra 2003. godine, doneta je odluka o održavanju manifestacije “Dan Dunava” u svim podunavskim zemljama, a povodom desetogodišnjice potpisivanja Konvencije. 29. juna 2004. prvi put je obeležen Dan Dunava širom Evrope.

Ove godine 2014. Centralna manifestacija obeležavanja Dana Dunava, 29. juna, koji se slavi u 14 podunavskih zemalja, u Srbiji je održana na Zemunskom keju, uz edukativno-zabavni program, namenjen pre svega deci.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/390802/Dan-Dunava-obelezen-na-Zemunskom-keju

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*