O ribi – riba u ishrani

O ribi – riba u ishrani

O ribi – riba u ishrani

Zbog svog kvaliteta, riba na trpezi treba da se nađe minimum dva puta nedeljno. Pre svega, riba sadrži masne omega-3 kiseline koje pozitivno utiču na nivo holesterola u krvi i odlična su prevencija za bolesti srca i krvnih žila, a dobar je saveznik u borbi protiv stresa i jačanju pamćenja.

Osim toga, riblje meso je bogato vitaminima i mineralima. Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocene za pravilan rad nervnog sistema. Riba je bogata i kalcijumom. Riba sadrži fluor i fosfor. Fluor je neophodan sastojak zubne gleđi, dok je fosfor gradivni materijal za kosti.

Nedavno američko istraživanje pokazalo je da redovno konzumiranje ribe može čak za 50 odsto smanjiti rizik od infarkta. Osim toga, postoji veza i između konzumiranja ribe bogate omega-3 masnim kiselinama i depresije. Istraživanja, objavljena u priznatom zdravstvenom časopisu „Lancet“, pokazala su da sastojci u ribi pomažu mozgu da bolje koristi serotonin, hormon koji pozitivno utiče na raspoloženje.

Dečijem organizmu za zdrav i pravilan rast i razvoj potrebne su belančevine. Belančevine, odnosno proteini, mogu biti životinjskog i biljnog porekla. Proteini životinjskog porekla nalaze se u ribi, mleku i jajima, dok belančevinama biljnog porekla obiluju soja, gljive i orasi. Među ovim namirnicama postoje razlike u energetskoj vrednosti i u tome koliko belančevina organizam iz njih uspeva usvojiti.

Nijedna vrsta mesa ne može se meriti sa ribljim mesom koje se po hranljivosti i svarljivosti nalazi na samom vrhu.

Sa: DTD Ribarstvo
2015_halal

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*