Novi pomor ribe u rijeci Spreči

Novi pomor ribe u rijeci Spreči

pomor u Spreci web

Novi pomor ribe u rijeci Spreči (BiH)

Rijeka Spreča je vjerovatno rijeka sa najviše pomora ribe u Evropi – svako malo dobijamo vijesti o ekološkim incidentima na ovoj jadnoj rijeci koju izazivaju privredni subjekti ispuštajući svoje otpadne vode.
U dane 14 i 15. jula, na ispustu iz koksare u rijeku Spreču, primjećena je i uslikana masna mrlja koja se širi nizvodno ka općinama Petrovo, Gračanica, Doboj Istok i Doboj i truje sav biodiverzitet rijeke.
I drugi privredni subjekti iz Lukavca i Tuzle su iskoristili visok vodostaj Spreče i ispustili veću količinu otpadnih voda.

Mrtve ribe: deverike, štuke, klijen i šarani plutale su rijekom, a voda je zaudarala otrovima. Prvi su na obale Spreče stigli ribočuvar Refik Đulić-Kunda i ribar Almir Čelić, koji su uzeli uzorke vode i otrovane ribe i poslali ih inspektorima u TK-a i F BiH. Obaviještena je i policija i općinski organi.
Iz ribolovačkih udruženja mole sve građane da ne konzumiraju ribu iz rijeke Spreče dok se ne utvrdi o kojem je otrovu riječ. Također mole i sve ribare da ih podrže u borbi protiv zagađivača.

Ribari pomenutih općina kažu da je trovanje Spreče iz lukavačkih fabrika počelo još 1997. godine i od tada se u kontinuitetu dešavaju ekološke katastrofe. Za ovo još nikada niko nije osuđen, niti je iko od nadležnih organa, pa i tužilaštvo, protiv trovača nije podigao krivičnu prijavu.

Ribari su ti koji se gotovo sami bore za rijeku Spreču i život u njoj. Oni su prst uprili i u Agenciju za vode sliva rijeke Save koja gazduje Sprečom, a ništa ne čini da rijeku spasi od trovanja.

Slike i više na: http://www.bistrobih.ba/nova/?p=40310#more-40310

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*