Nova mušičarska sezona

Nova mušičarska sezona

nice rainbow trout in great condition web

Nova mušičarska sezona

Nova mušičarska sezona je počela na većini rijeka u regiji. Kako je Gacka još uvijek razlivena izostalo je službeno otvorenje, pa je prvi izbor u Hrvatskoj pao na rijeku Vitunjčicu kraj Ogulina, koja zbog kratkog toka ima male oscilacije u vodostaju i u ovom dijelu sezone pruža idealne uvjete za ribolov.
Rijeke su sada jako hladne i ne pružaju puno hrane na površini, pa pastrve rijetko propuštaju priliku za mesnatim zalogajem ponuđenim tik uz dno. Iako su uglavnom skrivene u granju ili pod obalom, izlazak na čistinu obično znači da su u potrazi za hranom. Tog dana nismo vidjeli puno pastrva, doduše vidio sam samo dvije i to velike, ali sam obje imao na štapu. Inače Vitunjčica je poznata po kapitalnim primjercima kalifornijske pastrve, a skriva i velike primjerke potočara. Na samom početku sezone nisu jako selektivne, pa je logično da im nudimo krupne i vizualno uočljive mušice.
Sada je pravo vrijeme za goldene i jigove, pa predlažem dvije jednostavne imitacije vezane na zlatnim jig udicama veličina 6, 8 i 10. Cased caddisfly ili popularna kućica tulara, te neka od stonefly imitacija konkretan su zalogaj za velike pastrve.

casedcaddis web
Cased caddisfly – kućica tulara
stonefly web
stonefly nymph

Naravno da bi imali šansu vidjeti krupnu ribu, morate biti mirni na vodi i strpljivi, te koristiti indijanske metode prikradanja. Zanimljivo je da je druga kapitalna kalifornijska pastrva sa kojom sam imao 5 minutnu borbu iz koje sam izišao kao gubitnik, doslovno doplivala pod naše noge na poziciji na kojoj sam lovio sat vremena. Doduše desetak minuta prije toga napravio sam pauzu od mahanja i proveo ih u ugodnom razgovoru sa kolegom po štapu, Sanjinom koji je tog dana bio jedan od desetak mušičara koji su se probudili iz zimskog sna i hodali po koritu hladne Vitunjčice. Tu ribu on je prvi uočio i nesebično mi ponudio prvi zabačaj, koji je urodio grizom, no moje pogreške i nestrpljivost su onemogućile slikanje sa vjerojatno najvećom pastrvom koju sam imao na štapu u zadnjih par godina.
Nema veze, sve su to čari mušičarenja, važno je da je sezona, uspješno otvorena. Uz par ilustrativnih ovogodišnjih i prošlogodišnjih fotografija pogledajte i filmić koji je snimljen u istom periodu prošle godine na dotičnom reviru rijeke Vitunjčice.

Otvor web1

Otvor web2

fotoRobertPljuscec web prosla

robi2w web prosla

 

Filmić s otvora od prošle godine na Vitunjčici:

http://www.youtube.com/watch?v=3nlBQ0Lgxgw&list=WLnpN3jIAAY0XQ1cwFLxkwzD9g2nrhyYQk&feature=mh_lolz

pozdrav,

Zdravko Šavor (http://fishingincroatia.blogspot.com/)

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*