Nominacije za WWF-Svetski fond za zaštitu prirode

Nominacije za WWF-Svetski fond za zaštitu prirode

REZERVAT PRIRODE GORNJE PODUNAVLJE

Nominacije za WWF-Svetski fond za zaštitu prirode

Nacionalni park Fruška gora i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje prvi su parkovi u Srbiji koji su predali nominaciju za Evropski sertifikat za održivi turizam, saopštili su iz Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF).

Tokom ove godine, Europark Federacija poslaće revizore koji će proveriti nominacije ova dva parka i stanje na terenu.

WWF-Svetski fond za zaštitu prirode je u okviru projekta “Parkovi Dinarskog luka” učlanio 16 parkova u regionu u Europark Federaciju, te su time parkovi podstaknuti da se nominuju za sertifikat za održivi turizam.

“Jedan od najznačajnijih koraka kod nominovanja parka za sertifikat održivog turizma je osnivanje foruma koji uključuje sve zainteresovane strane. Ovo je prvi put da su se zaposleni u parkovima okupili sa zainteresovanim stranama i razgovarali o važnostima razvoja turizma u parku”, istakla je direktor WWF programa u Srbiji Duška Dimović.

Ona je rekla da je izrađena zajednička strategija održivog turizma koja je prilagođena ciljevima zaštite prirode unutar parka, a da su ove nominacije potvrda kvaliteta srpskih parkova.

Stručni voditelj u Nacionalnom parku Fruška Gora Goran Mitić izjavio je da bi dobijanje sertifikata koristilo da se turizam razvija na održiv način.

“Posebna prednost sertifikata za JP Nacionalni park Fruška Gora predstavlja mogućnost harmonizacije sa parkovima u EU i omogućava prepoznatljivost po evropskim standardima. Učešće u sertifikatu omogućiće nam i diverzifikaciju prihoda pri čemu očekujemo povećanje prihoda od turističkih usluga”, kazao je Mitić.

Uz dva srpska parka, nominaciju za Evropski certifikat za održivi turizam predali su parkovi prirode Lonjsko polje i Medvednica iz Hrvatske i Nacionalni park Una iz Bosne i Hercegovine.

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*