Nivo reka opasno raste

Nivo reka opasno raste
kolubara u valjevu
Kolubara u Valjevu (Tanjug)

Nivo reka opasno raste

Zbog obilnih padavina vodostaj na više reka u Srbiji je danas iznad grance redovne odbrane od poplava, sa tendencijom daljeg porasta.
Posebno je teška situacija kod Valjeva. Na Kolubari kod Valjeva, Slovca i Belog Broda vodostaj je iznad granica vanredne odbrane od poplava sa tendencijom daljeg porasta, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.
Navodi se i da je na Ljigu kod Bogovađe vodostaj iznad upozoravajućeg nivoa sa tendencijom daljeg porasta.

Na na gornjem toku Tamnave kod Koceljeva vodostaj je u stagnaciji sa izlivanja iz rečnog korita, upozorava RHMZ. Na Tamnavi, nizvodno kod Ćemanovog mosta vodostaj će biti u većem porastu i tokom dana će prevazićiće granicu vanredne odbrane od poplava.

Na Ubu vodostaj je u većem porastu, “nalazi se iznad granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom porasta tokom dana”. Na gornjem toku Jadra kod Osečine i Zavlake vodostaj je u stagnaciji sa izlivanja iz rečnog korita.

Navodi se i da je na Jadru, nizvodno kod Lešnice vodostaj u manjem porastu i stagnaciji a kretaće se, danas i sutra iznad granice vanredne odbrane od poplava tokom.

Na Moravici, Bjelici i gornjem toku Zapadne Morave vodostaji su prevazišli upozoravajuće nivoe sa tendencijom porasta tokom dana, naveo je RHMZ.

Na Jasenici vodostaj je prevazišao granicu vanredne odbrane od poplava sa tendencijom porasta tokom dana dok će na Kubršnici, Resavi i Lugomiru granice redovne odbrane od poplava biti dostignute tokom dana. Na Mlavi i Peku vodostaji će, tokom dana prevazići granice vanredne odbrane od poplava, upozorio je RHMZ.

Na Belom Timoku kod Zaječara i na Crnom Timoku kod Gamzigrada vodotaji su premašili upozoravajuće nivoe tokom noći sa tendencijom porasta.

Na Neri, Brzavi i Moravici vodostaji će tokom dana prevazići upozoravajuće nivoe dok se na Savi kod Šapca vodostaj nalazi iznad granice redovne odbrane od poplava sa tendencijom većeg porasta.

Na Drini kod Radalja vodostaj je “znatno iznad upozoravajućeg nivoa sa tendencijom daljeg porasta”, naveo je RHMZ.

Izvor: Tanjug

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*