Niški prvenac

Niški prvenac

yastaveSusreti: FC Seminar – NIŠKI PRVENAC

Ovo je prvi FC seminar u Nišu u organizaciji MSN, a ujedno je i prvi seminar Saše Zeca nakon sticanja zvanja EFFA instruktora.

Manifestacija: FLY CASTING DAY – NIŠ 2009
Organizator: Mušičarska sekcija USR “NIŠAVA’’-Niš
Mesto održavanja: Niš pored tvrđavskog mosta, nedelja 06.12.2009 u 12.00 sati.


Demonstrator: EFFA fly casting instruktor Saša Zec
Program: OSNOVE FC, PREZENTACIONI ZABAČAJI, VODENI ZABAČAJI, DISTANCE CASTING i WORK SHOP

Na poziv organizatora odazvalo se oko 40 mušičara iz cele Srbije. Pozdravnim rečima skupu su se obratili predsednik USR “Nišava’’ Dejan Marković i predsednik MSN Ivan Ranđelović.

Sasa i Ivan
Saša Zec i Ivan Ranđelović

EFFA FLY CASTING INSTRUCTOR Saša Zec prezentovao je program (5 tema) u tri faze. Okupljenim mušičarima (svih kategorija) je predstavio osnove FC sa naglaskom na: minimum snage, SLP, tajming. Prezentacioni zabačaji. Naglasak na: uzani loop, visoki loop, tenzija u sistemu, ubrazanje, dabl hol… Osvrnuo se posebno na teling – loop i uobičajene greške, poput otvorenog zgloba. Distance casting je posebno oduševio posmatrače, jer su mogli da ouče sa koliko umešnosti i kontrole ostvaruje uzane loop-ove bez obzira na dužinu zabačaja i sve to uz minimum snage. Sledi: Rich, Bow, Parashut…

Sledeća faza je počela obuvanjem čizama. Zec uzima štap i silazi u hladnu, ali i iznenađujuće bistru Nišavu. Sledi dopadljiv prizor svakom mušičaru. Vodeni zabačaji. Roll-cast i spey zabačaj, Switch -cast, Bow-cast, promena pravca strune… Sve što objašnjava automatski i pokazuje dajući odgovore i na pitanja koja nisu postavljena. U jednom momentu mu se pridružio Ivan Ranđelović i predstava se nastavlja. Uzani loop-ovi (kako neko od pristnih reče “ubica vetra’’) Zekina su specijalnost. Uvek završavaju mekanim sletanjem “oživljene’’ mušice na vodu.

Zeka_Voda

prezentacija

Nakon sat i po pretstavljanja programa instruktor Zec izlazi iz vode. Ljudi su se spontano raspodelili po grupama. Work shop je okončan porukom ohrabrenja: “Nedostaci se daju korigovati samo vježbom, vježbom i radom na sebi.“

najmladji

Nastup Saše Zeca, majstora mušičarskih veština, je instruktivan, racionalan, siguran, pouzdan. Svaki pokret mu je smiren, odmeren, dok mu glas ima jasnu dikciju. Ostavlja prijemčiv i upečatljiv utisak u šta su mogli da se uvere i građani Niša, koji su se u toku seminara zatekli u šetnji.

Neću pogrešiti ako zaključim da je i ova priredba još jednom potvrdila da je mušičarenje umetnost (umetnost ribolova), koja je po kreativnosti, eleganciji i rafiniranosti pokreta najbliža BALETU.

Zajednicka_Nis
Skup učesnika u Nišu

 

 Tekst: Ratko Janković; foto: Vladimir Glamočak

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*