Nimfarenje – Edin Iftić

Nimfarenje – Edin Iftić

Edin iftic webNimfarenje – Edin Iftić
Only nymph is the best

Naš povremeni saradnik iz Bihaća, Edin Iftić koji odlično izrađuje mušice i strimere već godinama, obožava mušičarenje. Jedna od tehnika koja ga posebno fascinira je nimfarenje, jer se salmonidne ribe tokom svog života uglavnom hrane jednom od faza u razvoju akvatičnih insekata, a to su nimfe, crvi i pupe.

Ispitivanjem je ustanovljeno da se tokom dana ribe u oko 80% slučajeva hrane ispod površine vode (10% vremena hranu uzimaju s površine vode, a oko 10% vremena u tkzv. filmu), a na samom dnu skoro 70%, tako da ispada da ribe gro svoje hrane uzimaju na dnu. Tamo na dnu žive nimfe jednodnevki i kamenjarki te crvi tulara i dvokrilaca.

Edin lipljan webPošto ribe uglavno i borave na dnu gde su sigurnije, logično je da ćemo one najveće tu i potražiti. Zbog toga je tehnika nimfarenja, ko je savlada, vrlo efikasna. Nimfu treba tako plasirati da je voda donese u vidno polje potencijalnog ulova. Tada je treba “oživeti” i skoro će je sigurno riba uzeti ako smo pogodili oblik, veličinu i boju. Da bi dostigli mesta u reci, na dnu, gde žive veće ribe nimfe trebaju biti otežane. Otežanje se mora ugraditi u nimfu kada se ona izrađuje. Edin je pravi majstor u izradi imitacija nimfi svih veličina i oblika.

Fotozapis “Only nymph is the best”

Evo jednog lepo složenog fotozapisa našeg saradnika sastavljenog od fotografija njegovih nimfi, ulova, predela na rekama gde je nimfario.

Uživao sam ponovo kadrovima sa reka u BiH (Una, Unac, Klokot, Krušnica i Sanica) Hrvatske (Gacka) i Slovenije (Soča, Bača, Unica, Krka i Radovna).

Uživajte i vi!

Edin Iftić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*