Nimfa jarebičja trtica

Nimfa jarebičja trtica

jarebicja trtica web

Nimfa jarebičja trtica

Ideja da se kompletna nimfa napravi od samo jarebičjeg pera, mi se javila sasvim slučajno. Kao i većina vezača i ja sakupljam sve i svašta što može ili bi možda nekada moglo da se iskoristi i napravi neka muva. Tako je bilo i sa jarebicama. Nagomilao sam ih, a nisam svaku pravilno odložio da čeka svoje vreme.

Šta je se desilo? Sitna gamad zvana perojed je od nekoliko jarebica napravilo takav dabing da mi je mrak pao na oči kada sam video. Da li da ih bacam, šta da radim, pitao sam se, i onda je sinula ideja da i ovakvo perje može da se iskoristi.

Polako i pažljivo sam odvojio upotrebljive delove perja i ubacio u blender, nasekao makazama još perja iz trtičnog dela jarebice i sve to izblendirao. Rezultat je bio više nego dobar. Super fini, titravi, fantastične boje i teksture i prilično izdašan dabing.

Prvu vezanu nimfu, sam gledao i gledao i razmišljao kako jednostavna stvar može da bude ovako dobra, odmah joj nadenuh ime Jarebičja trtica.

jarebicja trtica web1

Nimfa se vezuje veoma lako:
– Prvo na udicu namotamo adekvatno otežanje što znači perlu i olovnu žicu ili foliju,
– Zatim vežemo rep i materijal za rebra,
– Upredemo nežan dabing oko konca, formiramo telo i porebravamo nimfu,
– Grudni deo se radi tako što se iglom razdvoji osnovni konac, ubacuje dabing i tvistira,
– Namotamo grudni deo u koji može, a i ne mora da se ubacuje pored jarebičjeg dabinga još neki materijal (neki Ice dubbing npr.), čisto šarenila radi, i vezujemo završni čvor.

Ovako dobijamo ekstra nimfu koja u zavisnost od veličine i otežanja može da imitira veoma veliki broj jednodnevki i kamenjarki, a na udicama sa krivim vratom i gamaruse.

Bistro!

Bogdanović Ivan, Strelac

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*