Nije riječ o nekoj bajci

Nije riječ o nekoj bajci

vitunjcica-nevenNije riječ o nekoj bajci
Reportaža: Vitunjčica

Nakon zime, kojoj ove godine ime nikako ne odgovara vremenskim uvjetima koji su obilježili taj dio godine, došlo je vrijeme za povratak na vodu!
Priča ide ovako: lijepa priroda, voda puna riba… ne, nije riječ o nekoj bajci. Pričam o Vitunjčici!

Vitunjčica je riječica koja izvire podno planine Klek. u selu Vitunj. Cijeli tok Vitunjčice je u prekrasnom prirodnom ambijentu livada, polja i šuma nad kojima dominira Klek, kolijevka hrvatskog planinarstva.

Što zbog blizine, što zbog uvjeta na toj rijeci, Vitunjčica je definitivno postala moj izbor za otvorenje sezone, ali i većinu dana koje provodim u ribolovu. Na nekim vodama otvorenje su zakazali za prvi travanj, a kod nas je to prvi ožujak, što mi i više nego odgovara zbog nestrpljenja koje se nakuplja do granica ludila! Čudan je to osjećaj, dobro poznat svima nama koji se bavimo mušičarenjem ili ribolovom uopće. Međutim, već s prvim izvlačenjem strune i spuštanjem imitacije u neku od naših rijeka ljepotica gubi se svaka nelagoda uzrokovana zimskom pauzom.

Vitunjcica krajolik web

I baš dok ovo pišem, u mislima lutam prijašnjim vremenima kada sam također često posjećivao Vitunjčicu, ali više zbog samog druženja s prirodom. Ako bi se i prevarila pokoja pastrvica, to bi vjerovatno bio primjerak od kojih dvadesetak centimetara. A danas? Što drugo reći nego jedno veliko hvala svima onima koji su odlučili gotovo opustošenoj rijeci vratiti zasluženi sjaj. I ne samo vratiti sjaj nego uz redovita ulaganja u riblji fond, Vitunjčicu dovesti do pozicije kada slovi kao jedno od poželjnijih mušičarskih destinacija kod nas, pa i dalje. Sad se svima koji se odluče doći pruža prilika da se «upišu» s nekim trofejom. Ustvari ne baš svima! Budući da priroda odrađuje svoje, i selekcijom ostavlja samo najsnalažljivije i zdrave ribe, svakim danom je potreban sve veći trud oko izbora odgovarajuće imitacije za ribolov. I sada, mjesec dana nakon otvorenja, stanje je odlično. Jedino što se mijenja s odmicanjem dana su imitacije za ribolov. U međuvremenu su se pojavile i mušice koje su pastrve potaknule na hranjenje na površini, tako da su neki tek sada došli na svoje! Osobno, nema mi većeg gušta od varanja velike ribe sitnom suhom muhom…. Dobro se lovi na (uobičajne) imitacije kao što su fazanke, gamarusi, goldeni te sitne jednodnevke, sedževe i sl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Redovne pastrve od pedeset centimetara

Na vodi sam često pa mogu reći da ribočuvara redovito srećem, tako da je i u tom pogledu došlo do velikih pomaka. Riječima je teško opisat trenutke provedene na Vitunjčici. Dovoljno je spustiti se u neki od predivnih brzaka i uživat u brojnim ulovima. Tko više voli dublju i mirniju vodu, sigurno će izabrat dio kod tzv. «Pašinog jaza». Ti dublji dijelovi su pozicije koje uvijek kriju najveće ribe. Još jedan zanimljiv, i spomena vrijedan dio je onaj kod ispusta od ribogojilišta pa nizvodno. Zvuči nezahvalno, ali postalo nam je posve normalno loviti pastrve od pedeset centimetara i takvi ulovi nam više nisu ništa čudno, a uzrok takvom razmišljanju je taj što se gotovo sa svakim izlaskom ulovi poneka takva riba. Svakodnevno srećem mušičare iz svih krajeva lijepe naše (i puno šire) i svi imaju samo riječi hvale. To potvrđuje i broj prodanih dnevnih karata koji rekordno raste. Možda i najveće poribljavanje Vitunjčice je obavljeno 2005. godine kada je u rijeku ubačeno 1300 kg potočne pastrve i zlatovčice. Od tada pa do danas redovito se, i dalje poribljava potočnom pastrvom, i siguran sam da svatko tko se odluči posjetiti ovu rijeku neće požaliti tih 150 kn koliko košta dnevna karta.

Vitunjcica kalifa web

 

Još samo nekoliko korisnih informacija:

– ribolovna sezona traje od 01.03. do 30.09.
– na cijelom toku Vitunjčice dozvoljen je ribolov samo na mušičarski pribor (klasični način), i to umjetnom mušicom bez kontra kuke. Zabranjen je lov na potezanku i imitaciju riblje ikre.
– ribolov se smije provoditi isključivo u režimu uhvati i pusti (catch & release).

Vitunjcica potocara web Vitunjcica kalifa web1

Dolazak

Moram napomenuti da se do Vitunjčice lako dolazi autoputom iz smjera Zagreba prema Splitu. Ogulin se nalazi na nekih 45 min. do sat vremena vožnje iz Zagreba. Kad stignete do Ogulina slijedite table za Hrvatski olimpijski centar Bjelolasicu, ali samo jednim djelom do skretanja za selo Turkovići te dalje ravno do sela Vitunj.

Svima koji su željni dobrog ribolova i uživanja u prirodi bih iskreno preporučio ovu rijeku. Svi koji se odluče doći slobodno mi se mogu obratiti putem maila (neven.ristic@gmail.com) ako imaju neko pitanje vezano za stanje na vodi i uz vodu. Pozdrav do budućeg, nadam se skorog, susreta na Vitunjčici!

 Neven Ristić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*