Nesvakidašnje otkriće!

Nesvakidašnje otkriće!

Priča o ribi Osmanu

Sasvim slučajno surfajući na NET-u o ribolovu pronađem članak i ostanem u potpunosti zatečen – paf! Jedna vrsta ribe ima moje ime, Osman! Ili možda tačnije rečeno, ja imam ime od jedne vrste ribe.

Radi se o endemičnoj vrsti koja živi na prostoru Mongolije u takozvanom zatvorenom vodenom sistemu, ogromno kontinentalno područje masiva Alte sa nizom rijeka i jezera koje nema dodira niti spoja sa morem. Zato se i naziva „zatvoreni vodeni sistem“ i funkcioniše sam za sebe kao jedna ekološka cjelina.

Pošto znamo da je Evropa prije kojih 4.000-5.000 g. naseljena iz područja Indokine gdje spada i Mongolija, neka od lokalnih kultura je to ime proširila i usvojila u muslimanskom svijetu, na primjer kod Turaka, koji su ga prenijeli na okupirana područja, kao što je Balkan i Bosna.
Ja sam dobio ime po mom didu (djed) Osmanu, takav je bio običaj. Kako se desilo da vrsta ribe dobije to ime je nepoznato, ali pretpostavljam da potiče iz prvih dana nastanka civilizacije, dok su ljudi još uvijek bili na nivou lovaca i sakupljača, što će reći prije više od 40.000-50.000 g.
Moje ime nema nikakve veze sa bilo kojom religijom, jer mu je porijeklo mnogo, mnogo starije. Nikad nisam razmišljao niti tragao za porijeklom mog imena. Meni je ono lijepo, a sad znam i otkud potiče.

Ne preostaje mi ništa drugo nego da spakujem kofer i direkt u Mongoliju da Osman sretne Osmana!

Osman Ope Bejatović Viba

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*