Nestašica ribe zbog zaleđenih reka

Nestašica ribe zbog zaleđenih reka

Nestašica ribe zbog zaleđenih reka
Bez šarana, smuđa i soma možda sve do marta!

Smrskana plovila i marine nisu jedine žrtve leda koji je prekrio Dunav, pošto su i ribarnice na beogradskim pijacama skoro potpuno prazne! Privredno ribarstvo u prestonici zamrlo je sa niskim temperaturama, a u trgovinama danas se lakše nalaze sorte iz Skadarskog jezera, nego lokalne vrste ribe.

– Nijednog šarana, smuđa ili soma ovde nećete naći. Poslednjih mesec i po dana rečne ribe je sve manje, a od Božića nismo dobili nijednu. Alasi nekada uspeju da ulove malo deverike i babuške, no sem toga jedina sveža rečna riba u Beogradu je pastrmka, i to ona dopremljena sa Perućca – rekli su trgovci u jednoj ribarnici na Bajloniju.

 

Zbog okovanog Dunava očajniji su alasi, kojima je ribarenje jedini izvor prihoda.

– Niko od alasa još pre ovih zima nije mogao da radi. Čim temperatura dostigne -10 ne može se u vodu, jer mreže lede. Ovo je za nas katastrofa, mesec bez primanja. Dozvola za rad nas košta 80.000 dinara godišnje, zaradimo oko 50.000 mesečno od čega između 15.000 i 30.000 damo na dažbine. Njih ćemo morati da platimo i za januar, jer nas država tretira kao da imamo stalan posao, a na vodu nećemo moći ni sledećeg meseca. Čim se istopi led, krenuće poplave, porašće nivo vode, a riba će se povući u dubine do koji nećemo moći da dopremo – žali se Dragoljub Ristić, predsednik Asocijacije alasa Srbije.

Ipak, kada konačno isplove na reke, alasi će moći da se nadaju dobrom ulovu.

– Ribe su sasvim sigurne ispod leda u svojim zimskim jatima. Sada im je ipak usporen metabolizam, jer imaju manje hrane i manje kiseonika, te svega nekoliko puta u toku dana udahnu. Ispod leda reka normalno teče, a ledena kora još uvek ne traje toliko dugo da bi mogla da naškodi živom svetu u njoj. Ribu bi moglo da povredi samo ako odluče da dinamitom razbijaju led, što se ranije dešavalo – objasnio je dr Aleksandar Hegediš, savetnik za upravljanje ribolovnim resursom u Savskom jezeru.

Cena šarana već skočila

Kako se danas na Svetog Jovana služi posna hrana, domaćice koje nisu želele da odustanu od šarana, morale su dobro da ga plate.

– Nabavna cena šarana skočila je za oko 40 dinara po kilogramu, te u proseku iznosi 470 dinara. Ne isključujemo mogućnost da cena nastavi da raste, jer nam dobavljači javljaju da će tek krajem februara doći do nove robe – dodaju ribari.

Preneto sa: Blic.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*