Neretvanske potočare

Neretvanske potočare

Memo u Konjicu web1

Neretvanske potočare
Lovljeno u reviru Konjic

Đenan, Hrabren i Tajo prijatelji iz Konjica su nas pozvali da ih posjetimo za majske praznike. Odazvali smo se moj profesor Raif Batalović iz Livna i ja.

Vrijeme nije obećavalo puno šta. U Livnu kiša jaka, ali smo se ipak uputili pravac Konjica. Nakon dva sata + vožnje stigli smo na odredište – restoran Konak koju se nalazi na samoj obali Neretve u Konjicu.

Tu smo se našli sa vodećim ljudima OSR Konjic i nakon čaja i doručka, par nimfi i uputstava, gdje loviti krenuli smo, moj profa i ja u potragu za kraljicom Neretve (meka – mekusna pastrmka).
Voda veća sijera (sniježna) i već nakon par zabačaja jak udarac – kontra, riba iskače par puta. Rekoh sebi “E ovo je meka garant!” – no ispostavilo se da je neretvanska potočara. Ribe su veoma jake u odnosu na veličinu i dužinu. Stavljam veću kamenjarku i nakon par zabačaja stade šnjura – slijedi kontra i brzo nakon toga kidanje. Velika i jaka riba, ali ne mogu reći šta je jer je nisam uspio vidjeti.

Memo u Konjicu web3

I tako se zaredalo, imao sam sigurno tridesetak riba pretežno potočare i jednog lijepog lipljena, profa se spustio ispod mene nizvodno, pravac stari most. Nakon nekog vremena maše i zove nas, ima nešto dobro na štapu. Borba traje 7-8min. Lijepa potočara je privučena obali, slijedi slikanje i odmah vraćanje u vodu.

Raif u Konjicu web Raif u Konjicu web1 Raif u Konjicu web2 Raif u Konjicu web3

Restoran vani ima klupe koje se nalaze na pola metra od vode pa smo sjeli da se osvježimo. Ja sam poviš tog mjesta još malo lovio. Posle jednog dugog zabačaja šnjura se zateže – kontra, i zovem ih. Imam nešto dobro na štapu, ali ne znam šta. Jaki bjegovi – pomislih “E sad je ovo meka”, al’ opet se ispostavilo neretvanska potočara. Ništa manje lijep primjerak mužjaka. Posle par minuta borbe riba se našla u mojim rukama, slijedi slikanje i riba je vraćena neozlijeđena u vodu.

Memo u Konjicu web Memo u Konjicu web2

Oko 15h smo završili ribolov – valja se još voziti par sati nazad u Livno. Lijepo druženje sa Konjičanima i odličan ribolov. Revir je pristupačan i najvažnije ima dosta lijepe ribe u njemu. Sve pohvale na račun OSR Konjic

Ribe nisu mjerene – po mom mišljenju duge su 55-60cm. Ja sam lovio sa štapom Circa Sage 8,9 stopa 5#, šnjura easymend Orvis, čekrk Sage, lider Maxima 12 stopa plus tipet da bude dvije dužine štapa, vrh 0,14mm

Bistro!

Mensur Jahjefendić – Memo

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*