Nenadovi strimeri

Nenadovi strimeri

Nenadovi strimeri web 3

Nenadovi strimeri

Prijatelj Nenad Vignjević novosadski varaličar i odskora mušičar (sada na poslu u Norveškoj), već dugi niz godina vezuje odlične strimere. Mlad je po godinama, ali iskusan po broju dana provedenih u ribolovu. Taj njegov talenat smo prepoznali, pa su u reviji „Reviri Srbije“ u nekoliko navrata objavljeni njegovi radovi.

Imao sam zadovoljstvo da lovim njegovim strimerima. Pored strimera vezuje i vrhunske tube mušice, te mušice za lov protfiša.

Saradnja sa Zvonkom Pešićem – Ministrom je dovela do toga da su zajedno spremali strimere i taktiku za lov ovih „naših“ riba tehnikom mušičarenja.
Imali su dosta uspeha i lepe ulove smuđa, bucova, štuke, basa, bandara i drugih riba.

Strimeri

Ovaj put vam predstavljam nekoliko njegovih bucovskih strimera rađenih na Kumho udicama #1 i #1/0. Mogu se koristiti udice drugih proizvođača dužeg vrata, a s veličinama kombinujte, ali nemojte ići ispod veličine udice #6 i iznad #2/0. Strimeri su jednostavni za napraviti.

Nenadovi strimeri web 1

Korišćen materijal je dlaka jelena (buctail) u raznim bojama, malo fleša i osnovni konac. Oči se mogu staviti na strimer i ne moraju, mada je atraktivniji s očima. Strimer kod očiju i oči zaliti epoxi smolom (dvokomponentni – 5 minutni) da bude trajniji. Dužina strimera treba da je do dve dužine udice na kojoj radite imitaciju.

Od alata vam treba ono osnovno: stega, bobina s crnim ili nekim drugim osnovnim koncem, malo laka za završni čvor i finišer.

Pravite ih jednobojne (bele, crne, …), dvobojne ili kombinujte boje. Nemojte stavljati više od tri, jer je tada izrada strimera duža, a nema efekta kod ribolova.

Nenadovi strimeri web 2

Nenadovi strimeri web 4

Oni koji ne prave svoje strimere ove mogu kupiti u Riboshopu u Novom Sadu na Futoškom putu ili kod Ministra (daleko veći izbor svih vrsta strimera za lov svih vrsta grabljivica). Posetite ga na sajmu Lorist u Novom Sadu gde svake godine izlaže veoma širok asortiman – tel 00381 63 86 88 546

Taktika

Bucovi se lepo mogu loviti na našim ravničarskim rekama (Dunav, Sava, …) tokom celog dana, pa i na onim malo bržim (Drina, Morava, …). Lepo se love i na kanalima DTD, ali su tamo oprezniji. Ponekad sam lovio i na jezerima i barama, mada su ulovi ređi i tu dominiraju druge vrste grabljivica. Mesta su oko prevodnica, mostova, prepreka u vodi, šporova, … Nemojte bacati nasumice – posmatrajte vodu i kada uočite bucove da rade prebacite mesto i pokrenite vašeg strimera. Udarci na strimera su veoma jaki, a bucov je „pošten“ borac i bori se na otvorenom. Vodite računa o kočnici na vašoj mašinici.

1175671_10202181584806795_1483394705_n

a.) Kada lovim mahačem koristim štap od 9’ aftme 5-7, s uparenom strunom namotanom na mašinici s 50m bekinga, predvezom do 2.7m i za tipet uzimam 0,20-0,25mm. Strimer vezujem direktno za najlon ili preko kopče. Zabacim na mesto gde se bucov javlja i povlačim strimer prema sebi brzo, tako da on para površinu. Udarci su veoma jaki i morate biti spremni da brzo reagujeteo kontrom, mada se nekada bucov i sam ulovi, koliko žestoko uzme strimer. Zamaranje ove prave sportske ribe je veliki užitak.

426534_10200801971157316_231024538_n

b.) Kada bacam strimer varaličarskim priborom tada na bočni predvez dužine oko 10cm vežem strimer, a na 50-70cm od njega neku težu varalicu (pilker, kašiku, spiner, vobler, glavinjaru, …). Nemojte stavljati duži predvez, jer može nastati problem, ako riba uzme strimera, a kod zamaranja se varalica zakači za neku prepreku u vodi. Tada gubite sistem i na žalost i ribu, koja će sigurno uginuti u teškim mukama sa strimerom u ustima. Tu bucov ima dve mogućnosti da uzme ponuđenu varalicu ili strimer. Vrlo retko se može desiti da imate dve ribe na sistemu. Tada je baš problem zamoriti ribe.

Bucovi će vam pružiti veliki užitak u ribolovu. To je prava sportska riba. Slikajte ih i vratite!

534093_4975086300659_1538095129_n

Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*