Neće biti izgradnje MHE Krupa

Neće biti izgradnje MHE Krupa

Neće biti izgradnje MHE Krupa

Kompanija “Hidroenergetska postrojenja” obavestila je Ministarstvo zaštite okoline i energetike da odustaje od postupka ocene o potrebi procene uticaja na okolinu za izgradnju male hidroelektrane na reci Krupi (MHE Krupa).

To znači da je investitor de facto odustao od projekta u Parku prirode Velebit, što su pozdravile brojne hrvatske udruženja za zaštitu prirode, saopšteno je iz WWF-a. Stručnjaci iz udruženja BIOM, Eko Pan, HDZPP i WWF već su ranije poslali svoje mišljenje o planiranoj MHE Krupa, u kojem su izrazile protivljenje korišćenju reke Krupe u hidroenergetske svrhe.

Reka Krupa je najveća pritoka reke Zrmanje i sastavni deo Parka prirode Velebit, a ujedno je i deo evropske ekološke mreže Natura 2000. Izgradnja hidroelektrane u zaštićenom području imala bi veliki uticaj na ekologiju i prirodne karakteristike, zbog kojih je područje i stavljeno pod domaću i međunarodnu zaštitu.

„Odluka investitora da se povuče iz ovog projekta je više nego dobrodošla, jer je jedina ispravna kako bi se sačuvao jedan od temeljnih prirodnih fenomena zbog kojih je Park prirode Velebit i proglašen. I stručno rukovodstvo Parka takođe je bilo protiv izgradnje MHE Krupa, što su jasno rekli i samom investitoru“, ističe Irma Popović Dujmović, koordinatorka projekata u WWF Adria.

Izvor: energetika-net.com

Tekst o borbi protiv izgradnje MHE na Krupi 

http://www.energetika-net.com/vijesti/zastita-okolisa/strucnjaci-odlucno-protiv-male-hidroelektrane-na-rijeci-krupi-23408

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*