Naučnici predviđaju potpun prelazak na čistu energiju do 2050.

Naučnici predviđaju potpun prelazak na čistu energiju do 2050.

Naučnici sa Univerziteta Stanford pronašli su način da 143 zemlje do 2050. godine sa fosilnih goriva u potpunosti pređe na čistu energiju, a ističe se da bi se u procesu koristile tehnologije koje već postoje.

Ovim činom bi se napravio veliki korak ka sprečavanju ozbiljnih klimatskih promjena koje bi mogle da imaju katastrofalne posljedice. Plan projekta objavljen je u magazinu One Earth, a radi se o novijoj verziji jednog ranijeg projekta iza kojeg stoji isti naučni tim, a razlika je jedino u tome što je njim bilo obuhvaćeno manje zemalja.

Novi projekat, naravno, zahtjeva i veća novčana ulaganja, od kojih bi dio bio usmjeren i ka razvoju novih tehnologija – poput onih koje bi čistu energiju uključile i u međunarodni transport putnika, koji se smatra jednim od najvećih uzroka za povećanje zagađenosti planete. Ekspertski tim tvrdi da bi se sva ulaganja isplatila sedam godina nakon pokretanja projekta, i da bi se u procesu otvorilo nekoliko miliona novih radnih mjesta.

Tu su i oni koji potpuni prelazak na čistu energiju do 2050. smatraju nemogućim, ali Stanford tim vjeruje da bi proces mogao da se završi i mnogo prije toga, budući da se još 2009. došlo do zaključka da će stoprocentni prelazak na čistu energiju ekonomski i tehnološki biti moguć već 2030. godine.

(Futurism)

Sa: https://impulsportal.net/index.php/zanimljivosti/nauka-i-tehnologija/21613-naucnici-predvidaju-potpun-prelazak-na-cistu-energiju-do-2050

Priredio Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*