Naočale za daltoniste

Naočale za daltoniste

15-mNaočale za daltoniste pomažu daltonistima da razaznaju boje

Firma iz Kalifornije razvila je specijalne naočale (naočare) koje omogućavaju osobama koje pate od daltonizma da prepoznaju boje. Osobe koje imaju ovaj poremećaj su slepe za boje. U svetu kakvim ga one vide nema ni zelene, ni crvene boje, već mnoštvo sive i bež nijansi.

Da bi im pomogli u uklanjanju posledica ove anomalije, stručnjaci kompanije Encroma proizveli su naočare koje filtriraju boje kako bi ih učinile vidljivijim.
“Nikada pre toga nisam mogla da razaznam ružičastu boju”, uzbuđeno je izjavila mlada žena koja je probala naočale.

daltonisti-wiki
“Kada moj sin crta, stalno menja bojice. Sada znam i zašto”, zadovoljno je rekao muškarac koji je uz pomoć naočara prvi put mogao da se divi crtežima svog mališana.

imagesDaltonizam je vid delimičnog slepila
koji se sastoji u nesposobnosti razlikovanja boja. Termin je dobio ime po engleskom hemičaru Džonu Daltonu, koji je 1798. prvi opisao ovu anomaliju čula vida koju je i sam imao.
U svetu ima 8% daltonista u muškoj populaciji i 0.5% u ženskoj. Otkriva se od treće godine života.

Na mrežnjači oka nalaze se nervni završeci – fotoreceptori za tri osnovne talasne dužine svetlosti koje dele u različite kanale koji odgovaraju crvenoj, zelenoj i plavoj boji. Kod osoba koje ne raspoznaju boje postoji poremećaj u receptorima – podela se ne odvija pravilno pa one stoga ne prepoznaju boje ili zamene jednu boju za drugu.

dnews-files-2013-02-glasses-cure-colorblindness-660-jpg 20150325183241_296119

Komentar urednika Mušičara:
Sada će i kolege mušičari-daltonisti koji imaju ovaj poremećaj moći uživati daleko više u pravljenju mušica i strimera, te mušičarenju.
Moći će konačno da vide kako izgledaju pege na pastrmkama.

Tanjug

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*