Najzagađeniji vodotokovi Srbije

Najzagađeniji vodotokovi Srbije
Borska reka

Najzagađeniji vodotokovi Srbije

Usled nebrige o životnoj sredini, zagađenje vodenih sistema postaje problem svetskih razmera, koji nažalost nije zaobišao ni našu zemlju. Ukoliko se ne preduzmu mere i smanji zagađenje voda Srbije, da li ćemo ostati bez ovog jedinjenja, bez kojih ne možemo da zamislimo život?

Bez vode život na Zemlji ne bi bio moguć. Ali, koliko umemo da cenimo važnost vode? Iako za sada imamo dovoljne količine vode za sve potrebe, evidentno je da eksploatacija vode u Srbiji konstantno raste proteklih decenija, a na žalost, raste i stepen zagađenja rečnih tokova i izvora.

U svetu, ali i u našoj zemlji, većina reka su postale kanali otpadnih voda, a ključni izvori zagađenja reka u Srbiji su neprečišćene industrijske, komunalne otpadne vode, teški metali, nafta, otpaci iz klanica i pepeo iz termoelektrana. Oko 50 procenata zagađenja ispuštenog u reke dolazi od industrijskih postrojenja, a samo 13 procenata komunalnih otpadnih voda se tretira pre ispuštanja.

Neuređene deponije takođe imaju veliki udeo u zagađenju voda u našoj zemlji. Posledice nebrige zbog neodgovarajućeg odlaganja otpada sve se više osećaju, a brojni izvori su već zagađeni. Podzemne vode zagađuje i preterana upotreba veštačkog đubriva, a iz godine u godinu broj farmera koji koriste štetne pesticide i supstance otrovne za prirodu sve je veći.

Najzagađenije su

Tri najveće crne tačke zagađenja životnog prostora u Srbiji su Bor, Kolubara i Trepča.

Iz Kolubarskog basena, opasne materije svoj put ka centralnoj Srbiji započinju rekom Kolubarom. Trepča zagađuje Moravski sliv preko Gračanke i Sitnice, dok se iz reke Pek otrovni otpadi šire u istočnu Srbiju i Dunav.

U najzagađenije reke spadaju Stari plovni Begej, Toplica, Veliki Lug, Lugomir, Crni Timok i Borska reka, kao i kanal Vrbas – Bečej.

Izvor: Zelenazemlja/Ekogea

 

Loading

1 Comment on “Najzagađeniji vodotokovi Srbije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*