Najzagađenija rijeka na svijetu

Najzagađenija rijeka na svijetu

polluted-river4

Najzagađenija rijeka na svijetu

Na prvi pogled selo Sukamaju na otoku Java u Indoneziji ima sve čari ruralnog područja. No, idilu narušava neugodan smrad iz rijeke Citarum koja protiče malo dalje.

Njene su obale zagađene velikim količinama smeća i plastičnih vrećica. S ove “rijeke smeća” širi se smrad diljem otoka Java. Stoga s pravom Citarum slovi za najzagađeniju rijeku na svijetu. No, i takva je jedini izvor vode za 15 miliona Indonežana koji žive na njenim obalama, uprkos rizicima za zdravlje i usjeve. Također, siromašni stanovnici ondje pecaju ribu i tako se prehranjuju te koriste nepročišćenu vodu za piće, pranje i kuhanje.
Mještanka Noor (40) prije šest mjeseci dobila je bijele mrlje na rukama. “Kada sam prvi put osjetila svrab, to je bilo nakon što sam oprala ruke vodom iz rijeke, piše phys.org. “Ne znam o kakvoj je bolesti riječ, jer nemam novaca za posjet doktoru”, dodala je žena.

citarum-river-trash   citarum.img_assist_custom-560x373
Uz sve smeće rijeku zagađuje i otrovni otpad iz tvornica tekstilne industrije. U Bandungu, četvrtom gradu po veličini u Indoneziji, raznovrsna industrija, posebno prehrambena i tekstilna ispušta u rijeku 280 tona toksičnog otpada svakodnevno. Sve to utječe na usjeve, pa je čak i riža promijenila boju, a proizvodnja povrća je prepolovljena. Zato, poljoprivrednici poduzimaju mjere da dobiju novčanu naknadu, no bez rezultata.
U rijeci ima žive, olova, cinka i kroma, koji su povezani s pojavom karcinoma i drugim oboljenjima organa koja nerijetko vode u smrt.
Čišćenje rijeke Citarum je prioritet za indonezijsku vladu, koja je 2010. pokrenula veliki 15-godišnji projekt sanacije rijeke, u što planiraju utrošiti čak 3,5 milijarde dolara. No, dosadašnji napredak u tom pogledu bio je minimalan, a lokalno stanovništvo je prepušteno na milost i nemilost.

citarum-deadfish    reka web

Preuzeto sa: http://www.bih-ribolov.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*