Najveći lipljan ulovljen u Srbiji

Najveći lipljan ulovljen u Srbiji

lipljan najveci web

Najveći lipljan ulovljen u Srbiji

Lipljan iz 1998 godine, Ulovio Zoran Simović u reci Drini, prepariran je i izložen u restoranu “Belvi” u Bajinoj Bašti. Bio je dug 57.5cm i težak 2,570kg, tako piše.

Od tada je prošlo 15 godina. Takav ulov se nije ponovio do sada. Bilo je ulova lipljana do 55cm (Drina i Lim), za šta imaju dokazi.

Neki kažu da nije ulovljen na mahač već da je ulovljen na nedozvoljeni način – na liner (tirolsko drvce). Niko jedino ne može da ospori da je to najveći lipljan do sada ulovljen u Srbiji!

Priredio IK/onlineMušičar

Dodatak:
U prilogu Mozaik koji ide u Politici objavljena je priča o Rajku Pavloviću vlasniku restorana Belvi, Bajina Bašta – Jato “motri” sa zida, novinara Slavice Berić i fotografa Milana Jankovića.

Izvod o prepariranom lipljanu:
… Rajko s ponosom ističe da se u njegovoj zbirci trofeja nalazi i najteži lipljan od 2.580kg. Lipljana je upecao ribolovac iz Skelana 1998. godine, ne znam mu ime. Doneo da se pohvali. Slikao se s njim, a kada su kamere ugašene, vratio ga je u kesu. Pitam ga: “Šta ćeš s ribom?” Kaže “Poješću je, kao i ostale”. Zavapih “Nemoj, daj mi da ga prepariram”!
U to vreme je ovde bila grupa pecaroša iz Slovenije, pa sam po njima poslao zamrznutog lipljana na prepariranje. Onda se prekinuše kontakti i ja mislim gotovo. Međutim, kada su veze ponovo uspostvaljene, stiže i lipljan prepariran u “deželi”.
To je najveći i najteži primerak sa Drine, takav preparat ne postoji nigde na svetu. U Austriji imaju prepariranog dužeg lipljana, ali je on za razliku od ovog pod ključem, pa ko želi da vidi mora da plati 10 evra. …

Dodao Ivan Korhner
Fotografije i tekst Politika

Loading

5 Comments on “Najveći lipljan ulovljen u Srbiji

  1. Zalosno je, pa neka je i najveci, sto je ulovljen vjerovatno na tirolsko drvce. Ostavljam mogucnost, da ne grijesim dusu, da je ulovljen na mahac-nimfarenjem.
    Bio sam djecak, kada sam pocetkom sezdesetih (vjerujem 1961.-e), ljeskovakom, sa komadom stare snjure i predvezom od najlona 0.18mm,na braon mrava br.14, krajem jula, na Uni u Paluckama ulovio najvecega lipljana u zivotu. Nesmijem ni reci koliki je bio, ali je bio i duzi i tezi nego taj Drinski. Imam svjedoke grupu Sarajlija koji su spavali kod moje tetke na pojati. Tada se lovilo samo suhom muhom. Za drugi nacin nismo ni znali, osim ako musicu potopi vjetar ili brzak. Lovim lipljana cijeli zivot, meni najdrazu ribu, sve se potajno nadajuci da me negdje ceka i veci.

  2. Doktor iz Niša, Dragan, ne znam mu prezime, mahacem ufatio na Drini kod Ljubovije lipljena od 60cm, vidio sam svojim ocima kad je mjeren. I ne fali se covjek, a ovaj u Bajinoj Basti je ufacen na tirolca, to svi znaju, na zalost.

  3. Pre tri nedelje sam bio sa ekipom u Skelanima, a tu je bio i Srđan Despot Blaf koji tvrdi da je video lično tog lipljana kada ga je ribolovac Siniša Ćorić iz Skelana ulovio na veštačku mušicu. Lipljana su merili i bio je dug 55.5cm.
    Kasnije je odnešen u Sloveniju i prepariran, i pošto je vraćen kao preparat je izložen u restoranu Belvi u Bajinoj Bašti.

  4. Uhvatio čovek, otišao da se slika, spopao ga Rajko iz Belvi restorana, uzeo ribu, na osnovu ribe dobio pregršt nagrada …
    A usput, raspitajte se kako Blaf i ekipa lovi lipljana na Drini. Samo mala grupa ljudi na Drini se bavi strogo sportskim ribolovom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*