Najveći koralni greben na svetu je mrtav

Najveći koralni greben na svetu je mrtav

najveci-koralni-greben-mrtav-web

Najveći koralni greben na svetu je mrtav

Jedna od najljepših i najbogatijih prirodnih formacija na svetu, australijski Veliki koralni greben, star 25 miliona godina, nakon duge i teške bolesti je umro, objavili su naučnici.

Ubio ga je čovek.

U čitulji objavljenoj na stranici časopisa “Outside“, čiji naslov glasi: čitulja: Veliki koralni greben (25 miliona pr.n.e – 2016), jedan od vodećih autora tekstova o okolini Rouan Džejkobsen ističe da je greben bio najveća živa struktura na svetu i jedina vidljiva iz svemira. Međutim, treba napomenuti da povratkom algi, on može ponovno da oživi, ali samo ako se to dogodi u idućih nekoliko godina.

Pod uticajem “prirodnog stresa”, na koji najverovatnije utiče više činilaca poput porasta temperature, štetnih hemikalija, podizanja nivoa mora, povećanog Sunčevog zračenja, manjka kiseonika i sl., korali izbacuju svoje sustanare tako da preostaju samo beli ‘kosturi’. Korali će se odlučiti na drastičnu meru raskida simbioze kada postanu nesposobni algama da osiguraju sirovine nužne za fotosintezu kao što su na primer ugljen dioksid i amonijak.

Koralni greben je bio dug 2.250km, sastojao se od 2.900 odvojenih grebena i 1.050 ostrva. Svojom ukupnom površinom bio je veći od Velike Britanije, a sadržavao je veću bioraznolikost od cele Evrope.

U njemu je živelo 1.625 vrsta riba, 3.000 mekušaca, 450 vrsta korala, 220 vrsta ptica i 30 vrsta kitova i delfina.

Pogledati video materijal:

https://www.youtube.com/watch?v=4p_YXKT5qWU&feature=youtu.be

Sa: B92

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*