Najsnažniji virovi na svijetu

Najsnažniji virovi na svijetu

Saltstraumen

Saltstraumen, tjesnac u kojem se formiraju najsnažniji virovi na svijetu

Saltstraumen tjesnac u Nordlandu, 30 km istočno od grada Bodø u Norveškoj, ima najsnažniju morsku struju na svijetu. Svakih šest sati, do 400 miliona kubičnih metara morske vode tjera svoj ​​put kroz 3 kilometra dugačak i 150 metara širok tjesnac, s brzinama vode koje dosežu 22 čvora (41 km/h).

U najsnažnijoj morskoj struji se formiraju i maelstromi, to jest, najsnažniji virovi na svijetu (Saltstraumen maelstromi) čiji promjer često iznosi i do 10 metara, a kada je morska struja dosegne vrhunac, vrtlozi budu duboki i do 5 metara.

Saltstraumen-1

Maelstrom (malström/malstrøm ) je riječ kojom se  u skandinavskim jezicima opisuju vrlo snažni virovi. 1841. godine riječ je u engleski jezik uveo Edgar Allan Poe, a od tada se koristi u velikom broju svjetskih jezika.

Pored toga što ima najsnažniju morsku struju i virove (maelstrome) na svijetu, Saltstraumen privlači turiste koji uživaju u ronjenju i ribolovu. Ali svi koji se nalaze u tjesnacu moraju uvijek biti na oprezu, jer se Saltstraumen smatra jako opasnim mjestom i zbog snažnih podvodnih struja, čak i kada je površina mirna.

Saltstraumen-2

Saltstraumen-3

Saltstraumen-4

Saltstraumen-5

Saltstraumen-6

Saltstraumen-7

Više: http://pixelizam.com/saltstraumen-tjesnac-u-kojem-se-formiraju-najsnazniji-virovi-na-svijetu/#ixzz2qnLdN7fu

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*