Najneverovatnije vodene površine sveta

Najneverovatnije vodene površine sveta

vode sve web

Najneverovatnije vodene površine sveta

Izvor koji izbacuje mehuriće poput šampanjca, jezero koje menja boje i krvavi vodopad samo su neke od čudesnih vodenih površina na našoj planeti.

Veliki prizmatični izvor, SAD

Raznobojni Veliki prizmatični izvor je najveći topli izvor u Nacionalnom parku Jeloustoun u SAD. Dugačak je 90 metara, a dubok 50 metara.
Jezero bogato mineralima karakteristično je po koncentričnim pojasevima jarkih boja – od crvene do zelene – a koje stvaraju različite grupe bakterija koje proizvode pigmente i kojima prija toplota. Središnji deo jezera je briljantnoplave boje, a temperatura u njemu dostiže temperaturu od 87 stepeni Celzijusa.

Tačkasto jezero, Kanada

Alkalno jezero bogato mineralima, pre svega sulfatima, sadrži male doze srebra i titanijuma. Mrlje kružnog oblika pojavljuju se leti, kada najveći deo vode ispari.
Jezero se nalazi u Britanskoj Kolumbiji, a u narodu, koji ga smatra svetim, poznato je pod imenom Kliluk. U Drugom svetskom ratu, so iz njega je korišćena za proizvodnju eksploziva.

Jezero Retba, Senegal

Jezero na atlantskoj obali Senegala ima visok sadržaj soli, a njegova blistava ružičasta boja potiče od mikroalgi Dunaliella salina, koje proizvode crveni pigment da bi lakše apsorbovale sunčevu svetlost. Boja je najintenzivnija tokom sušnog perioda.

Krvavi vodopad, Antarktik

U ledenom prostranstvu istočnog Antarktika, iz pukotina glečera Tejlor, izvire jarkocrveni vodopad. Voda potiče iz veoma slanog jezera zarobljenog u glečeru dva miliona godina.
Kada voda bogata gvožđem izbije na površinu, gvožđe reaguje sa kiseonikom iz vazduha i stvara rđu, što vodopadu daje crvenu boju. Drevni mikrobi iz jezera mogli bi da pruže značajne informacije o Zemlji i drugim planetama u preistorijsko doba.

Kanjo Kristales, Kolumbija

U kratkom periodu između septembra i novembra reka poprima sve dugine boje. Živopisne nijanse crvene, plave, zelene i narandžaste stvara endemska biljka Macareinia clavigera, koja cveta u vodi, ali i mahovine i alge.
Reka se nalazi u udaljenoj oblasti planinskog venca Seranija de la Makarena, koja je zbog gerilske aktivnosti dugo bila zatvorena za turiste.

Ključajuće jezero, Komonvelt Dominika

Kao što mu ime kaže, jezero doslovno ključa i isparava. Smešteno je visoko u Nacionalnom parku Planina tri vrha (Morne Trois Pitons) i mogu da ga vide samo oni koji su spremni na naporno pešačenje uzbrdo.
Jezero konstantno zagreva istopljena lava ispod zemlje, a para i vreli gasovi kroz otvor dospevaju u jezero. Plivanje u ovom jezeru može biti pogubno.

Blic.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*