Najmanja reka na svetu

Najmanja reka na svetu

reka-godina

Reka Vrelo – Perućac
Najmanja reka na svetu

U Perućcu, na desnoj obali reke Drine, 13km uzvodno od Bajine Bašte, nalazi se reka Vrelo. Ova zanimljiva rečica izvire iz masiva planine Tare i posle svog kratkog toka utiče u Drinu, zapravo se stropoštava sa prilične visine i pravi veliki i izuzetno lep vodopad.

Voda se uz jak huk survava u reku Drinu i pri tome se podiže pravi oblak od sitnih kapi, pa je na ovom mestu, čak i u vrelim letnjim danima izuzetno sveže i prijatno. Na samom slapu se nalazi i lep restoran.

Rečica Vrelo je zanimljiva i zbog nečeg drugog. Naime, njen tok je dugačak tačno 365m, dakle onoliko koliko godina ima dana.

Upravo iz tog razloga ovu rečicu meštani sa puno ljubavi nazivaju “reka dugačka kao godina”. Dužina njenog toka se ne menja jer ističe iz kraškog terena, a na ušću se takođe nalaze čvrste stene koje voda ne može da odnese. Ispod samog izvora reke podignut je i ribnjak u kome se gaji kalifornijska pastrmka.

Na reci je već par godina ZABRANJEN ribolov!

Odskora se u ribnjaku uzgajaju i mladice kojima se poribljava reka Drina. U vrelu se čuva i boravi matično jato mladica zajedno sa kalifornijskim pastrmkama. To je velika atrakcija za posetioce Perućca i goste. Ogromne ribe koje plivaju tu nadohvat ruke.

Reka vrelo je meštanima Perućca darovala bistru planinsku vodu, predivan vodopad i ribnjak.

vrelo web3

vrelo web2

vrelo web1

Korišćeno sa: http://www.turizamzavasinas.com

PriredioIK/online Mušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*